settings icon
share icon
Kérdés

Sátán a pokolban van? Hol van Sátán?

Válasz


Jelen pillanatban a sátán nem a pokolban van, hanem a földön kóborol, hogy az embereket kísértse, és így elválassza őket Istentől. Az 1Péter 5:8 arra int, hogy „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el." A János 14:30-ban Jézus a sátánt „e világ fejedelmé"-nek nevezte, Pál apostol pedig „a levegő birodalmának fejedelme"-ként utalt rá, arra a lélekre, „amely most az engedetlenség fiaiban működik" (Efezus 2:2). Sátán nem a pokolban lakik, hanem a földön, illetve az azt körülvevő mennyben él és munkálkodik.

Ő a „hazugság atyja" (János 8:44), és jelenleg a világ az ő uralma és befolyása alatt áll. Sátán imádatra vágyik (Máté 4:9), és a megtévesztés és elterelés eszközeivel fordítja maga felé az emberek figyelmét. Így vagy úgy, de a világ Sátánt imádja, kivéve azokat, akik Isten országából valók, és ily módon szabadok az ördög fortélyaitól. Ha valaki nem Isten gyermeke, akkor automatikusan a sátán gyermeke (ld. János 8:44, ApCsel 13:10). Az 1János 3:10-ből megtudjuk, hogyan tehetünk különbséget: „Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, nem az Istentől van, és az sem, aki nem szereti a testvérét." A Jakab 4:4 szerint az, aki a világ barátja, az Isten ellensége.

Ezt fontos tudni, hiszen Jézus hamarosan visszajön a földre, és összegyűjti az övéit. Sátán követőit legyőzi, és a választottakat magához veszi. Végül Sátán a tűznek tavába vettetik, ahol „éjjel és nappal örökkön-örökké" gyötrődni fog (Jelenések 20:10). Ezt követően, az alapján, hogy mit tettek életük során, Jézus meg fogja ítélni a hitetleneket. Akinek a neve nincs beírva az élet könyvébe, szintén a tűznek tavába vettetik, ahol Sátán és csatlósai is vannak (Jelenések 20:13,15). A halál és a pokol ugyancsak a tüzes tóba vettetik (Jelenések 20:14), így gyakorlatilag a sátán soha nem tartózkodik a pokolban. Viszont örökre egy nagyon forró helyhez lesz kötve, amelyet „pokoli" helynek is nevezhetnénk, hogy örökre ott gyötrődjön.

A legfőbb tanulság mindannyiunk számára az, hogy győződjünk meg arról, hogy nevünk be van írva az élet könyvébe, hogy örök életünk lehessen a mennyben, és ne Istentől való örök elszakítottságban éljünk a tűznek tavában.

EnglishVissza a magyar oldalra

Sátán a pokolban van? Hol van Sátán?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries