settings icon
share icon
Kérdés

Kik volta a samaritánusok?

Válasz


A samaritánusok azt az országrészt foglalták el, amely korábban Efraim törzséhez és Manassé fél nemzetségéhez tartozott. Az ország fővárosa Samária volt, amely korábban egy nagy és virágzó város volt. Amikor a tíz törzset asszír fogságba vitték, Asszíria királya Kúta, Avva, Hamát és Szefarvaim városaiból küldött lakókat Samáriába (2Királyok 17:24, Ezsdrás 4:2-11). Ezek az idegenek frigyre léptek azokkal az izraelitákkal, akik Samáriában és környékén maradtak. Ezek a „samaritánusok" kezdetben a saját népeik bálványait imádták, de mivel oroszlánok nehezítették életüket, úgy vélték, ez annak tudható be, hogy nem tisztelik annak a területnek az istenét. Ezért küldtek Asszíriából egy zsidó papot, hogy mutassa be nekik a zsidó vallást. Mózes könyveiből tanultak, de így is sok bálványimádó szokást megtartottak. A samaritánusok egy olyan vallást követtek, amely a judaizmus és a bálványimádás keveréke volt (2Királyok 17:26-28). Mivel Samária izraelita lakossága házasságot kötött az idegenekkel, és átvette azok bálványimádó vallását, a zsidók „félvéreknek" tartották és egyetemesen megvetették őket.

Az alábbiak szintén alapot szolgáltattak az izraeliták és samaritánusok közti ellenségeskedésre:

1. Miután a zsidók visszatértek Babilonból, elkezdték újjáépíteni a templomot. Míg Nehémiás Jeruzsálem falainak építésén foglalatoskodott, a samaritánusok vehemensen próbálták az igyekezetét meghiúsítani (Nehémiás 6:1-14).

2. A samaritánusok építettek maguknak egy templomot a Gerizim hegyén, amelyről a samaritánusok váltig állították, hogy Mózes ezt jelölte ki a nép imádati helyszíneként. Szanballat, a samáriaiak vezetője a vejét, Manassét nevezte ki főpapnak. A samaritánusok bálványimádó vallása tehát örökítődött.

3. Samária Júdea száműzöttjeinek menhelye lett (Józsué 20:7, 21:21). A samaritánusok készek voltak befogadni a zsidó bűnözőket és az igazságszolgáltatás elől menekülőket. A zsidó törvények megszegői és a kiközösítettek biztonságban találták magukat Samáriában, ami nagyban növelte a két nemzet közti gyűlöletet.

4. A samáriaiak csak Mózes öt könyvét fogadták el, míg a próféták írásait, valamint a zsidó hagyományokat elvetették.

Ezekből kifolyólag egy helyrehozhatatlan különbözőség fakadt a két nép között, és a zsidók az emberi faj leggonoszabbikának tekintették a samaritánusokat (János 8:48), és szóba sem álltak velük (János 4:9). A zsidók és samaritánusok közti gyűlölet ellenére Jézus lerombolta a köztük levő akadályokat, és a béke evangéliumát hirdette a samaritánusoknak (János 4:6-26), majd később az apostolok követték példáját (ApCsel 8:25).

EnglishVissza a magyar oldalra

Kik volta a samaritánusok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries