settings icon
share icon
Kérdés

Beszélhetünk-e részleges elragadtatásról?

Válasz


Vannak olyan hívők, akik azt tartják, hogy csak a hűséges hívők részesülnek az elragadtatásban, míg a hűtlenek itt maradnak a földön, hogy átvészeljék a nyomorúságot. A baj az, hogy a Biblia nem támasztja alá ezt az elképzelést. Az elragadtatást bemutató szakaszok (1Korinthus 15:50-57, 1Thesszalonika 4:13-18) egyetemesen minden keresztyénre vonatkoznak, legyen érett vagy éretlen, hűséges vagy engedetlen. A Róma 8:1-hez és 1Thesszalonika 5:9-hez hasonló igeversekből kitűnik, hogy Isten nem árasztja ki a haragját a hívőkre. A részleges elragadtatásra egyáltalán semmilyen bibliai bizonyíték nincs. Az elragadtatáskor minden hívő a mennybe ragadtatik.

Jézus példázata a tíz szűzről (Máté 25:1-13) némelyek számára „bizonyítékként" szolgál a részleges elragadtatásra. Az az öt szűz azonban, amelynek a lámpájában nincsen olaj, nem a hátramaradt hívőket jelképezik, hanem a hátramaradt hitetleneket. A kulcs a 12. versben rejlik, ahol a vőlegény azt mondja a hátramaradottaknak: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket." Jézus azokat ismeri, akik hisznek benne, akár éberen figyelnek, akár nem. A példázat lényeges eleme az olaj, mivel az olaj a Szentlélek jelképe. Azok, akiknek a szívében ott lakozik a Szentlélek, elragadtatnak, mivel ők valódi keresztyének. Azok, akik azt állítják, hogy hisznek Krisztusban, de nincs bennük a Lélek, itt fognak maradni.

Az üzenet számunkra az, hogy álljunk készen, mert Krisztus ismét eljön az övéiért, de úgy jön el, mint a tolvaj (1Thesszalonika 5:4): hirtelen, váratlanul és bejelentetlenül. Csak azokat viszi magával, akiknek a lámpásában (szívében) ott van a Szentlélek. A többiek, bármit is valljanak, itt fognak maradni. Jézus ismeri az övéit, és amikor hívni fog, menni fogunk. A többieknek azt mondja majd: „Nem ismerlek titeket." Ma van az üdvösség napja (2Korinthus 6:2), és azok, akik nem ismerik Krisztust, ne késlekedjenek tovább.

EnglishVissza a magyar oldalra

Beszélhetünk-e részleges elragadtatásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries