settings icon
share icon
Kérdés

Mi a rendszeres teológia?

Válasz


A “rendszeres” szó valaminek a rendszerbe foglalására utal. A rendszeres teológia tehát a teológia olyan rendszerekbe foglalását jelenti, amelyek magyarázatot adnak annak különböző területeire. Például sok bibliai könyv beszél az angyalokról. Viszont nincs egyetlen könyv sem, amelyben megtalálnánk az összes róluk szóló információt. A rendszeres teológia összegyűjti ezeket a Biblia könyveiből, és rendszerbe foglalja őket, amit angelológiának nevezünk. A rendszeres teológia tehát a Biblia tanításainak kategorizált rendszerekbe foglalása.

A szűkebb értelemben vett teológia az Atya Istent vizsgáló tudományág. A krisztológia a Fiú Istent, az Úr Jézus Krisztust vizsgálja. A pneumatológia a Szent Szellemről szóló tudomány. A bibliológia magát a Bibliát vizsgálja. A szótériológia a megváltásról, az ekkléziológia a gyülekezetről szóló tudományág. Az eszkatológia az utolsó időket vizsgálja. Az angelológia az angyalokat mutatja be. A keresztyén démonológia a démonokat keresztyén nézőpontból vizsgáló szakterület. A keresztyén antropológia az emberiség keresztyén szemszögből való vizsgálata, a hamartiológia pedig a bűnről szóló tudományág. A rendszeres teológia fontos eszköze annak, hogy a Bibliát szervezett módon értsük meg és tanítsuk.

A rendszeres teológián kívül más módja is van annak, hogy a teológiát felosszuk. A bibliai teológia egy bizonyos Bibliai könyv (vagy könyvek) és teológiai vonatkozásainak vizsgálata. Például János evangéliuma nagyon krisztológiai jellegű, mivel erősen Krisztus istenségére összpontosít (János 1:1,14; 8:58; 10:30; 20:28). A történeti teológia a doktrínákat és azok fejlődését vizsgálja az Egyház történelmén át. A dogmatika olyan gyülekezeti csoportok dogmáiról szóló tudományág, melyek rendszerezett tanokkal rendelkeztek. Ilyen rendszerezett dogmarendszer például a Kálvinista teológia vagy a korszakteológia. A kortárs teológia azokról a tanokról szól, melyek a közelmúltban fejlődtek ki vagy kerültek a figyelem középpontjába. Mindegy, melyik módszerrel tanulmányozzuk a teológiát, a lényeg az, hogy tanulmányozzuk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a rendszeres teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries