settings icon
share icon
Kérdés

Ajánlott a különböző felekezetekhez tartozó keresztényeknek egymással randevúzniuk és egymással házasodniuk?

Válasz


Egy baptista vajon randizzon egy pünkösdistával, vagy egy református egy katolikussal? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásánál az legfőbb szempont, hogy mindkét érintett elismeri-e Jézus Krisztust egyedüli megváltójaként. A Biblia felemás igáról beszél (2.Korinthusbeliekhez 6:14), azonban ezt a kifejezést csak nem-hívők és hívők házasságára használja, nem pedig két olyan hívőre, akik a hitbéli meggyőződésük egyes kérdéseiben különböző felfogással rendelkeznek. Hogyha mind a két fél meg van arról győződve, hogy Jézus Krisztus a Megváltó, akkor bibliai értelemben semmi oka sincsen annak, hogy miért ne randevúzhatnának és házasodhatnának össze egymással.

Azt azonban hamis lenne állítani, hogy nem lesznek súrlódások és esetlegesen fellépő nehézségek. Mikor ugyanis a kapcsolatuk egy olyan komoly szintre lép, hogy már a házasság előtt állnak, akkor a párnak le kell ülnie egymással és döntést kell hozniuk afelől, hogy melyik gyülekezet közösséget fogják látogatni. Ha a hittételbeli elemeket illetően nagy eltérések vannak köztük, akkor a pár először is dönthet úgy, hogy időlegesen eltérő álláspontokon maradnak, ezzel párhuzamosan azonban meg kell egyezzenek arról, hogy pontosan milyen formában fogják keresztény hitüket hétköznapjaikban is megélni, valamint hogy milyen módon fogják gyermekeiket felnevelni. A legjobb persze az, ha a pár a hittételbeli tanítások tekintetében is messzemenőleg azonos nézeteket vall, a legfontosabb tanítást azonban nem szabad szem elől téveszteni, ami nem más, mint az Úr Jézus Krisztusba vetett hit. Tőle parancsolatunk kaptunk arra, hogy szeressük egymást. Az Úr Jézus olyan házastársi kapcsolatot szánt nekünk, ami legelőször is Istennek dicsőséget-, nekünk pedig támaszt és örömet ad.

Azt persze mondanunk sem kell, hogy az elhangzottak kizárólag a keresztény hit egyes felekezeti ágaira igazak és csak azokra alkalmazandóak. A Krisztust igazán követő hívők, Istennek és maguknak is jót akarván, ne házasodjanak olyan szekták és hamis vallások képviselőivel, akik sajnos csak a nevükben keresztények. A keresztény hit alapvető tanításainak ismeretén és elismerésén alapuló szellemi egység kritikus jelentőséggel bír azon párok életére nézve, akik kapcsolatukkal-, majd az azt szorosan követő házasságukkal, Isten dicsőségének örgebítésére törekszenek.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ajánlott a különböző felekezetekhez tartozó keresztényeknek egymással randevúzniuk és egymással házasodniuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries