settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a pusztító utálatosság?

Válasz


A „pusztító utálatosság” kifejezés a Máté 24:15-ben szerepel: „Amikor pedig meglátjátok a pusztító utálatosságot, ahogy Dániel próféta megmondta, ott állni a szent helyen - aki olvassa, értse meg!” Ez pedig a Dániel 9:27-re utal: „Erős szövetséget köt sokakkal egy hétre, de a hét közepén véget vet a véres- és az ételáldozatnak. A templom szegélyére odakerül az iszonyatos bálvány, míg csak rá nem szakad a pusztítóra a végleges megsemmisülés.” Kr. e. 167-ben Antiokhosz Epifánész görög király Zeusz oltárt állíttatott az égőáldozati oltár fölé a jeruzsálemi zsidó templomban. Az oltáron disznót áldozott, megszentségtelenítve ezzel a templomot. Erre az eseményre pusztító utálatosságként is szokás utalni.

Jézus mintegy 200 évvel azután mondta a Máté 24:15-ben leírtakat, hogy Antiokhosz Epifánész véghez vitte ezt a szentségtelen tettet. Ebből arra következtethetünk, hogy Jézus egy későbbi eseményt jövendölt meg, amikor hasonló utálatosság esik majd a jeruzsálemi zsidó templomon. A bibliai próféciákat magyarázók többsége szerint Jézus az Antikrisztusról prófétált, aki valami ahhoz hasonlót tesz majd, mint korábban Antiokhosz Epifánész. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Dániel próféciáinak (Dániel 9:27) egy része nem teljesedett be, amikor Antiokhosz Epifánész Kr. e. 167-ben megszentségtelenítette a templomot. Antiokhosz nem kötött például hét évre szóló szövetséget Izraellel. Ezt a szövetséget az Antikrisztus köti majd meg Izraellel az utolsó időkben, de meg is szegi azzal, hogy a Kr. e. 167-ben látottakhoz hasonló utálatosságot állít fel a jeruzsálemi templomban.

Bármi legyen is ez a jövőbeni pusztító utálatosság, afelől nem lehet kétség, hogy az Antikrisztus személyéhez fűződik. A Jelenések 13:14-ben úgy olvassuk, hogy az Antikrisztus bálványképet készíttet, és ennek imádatára fogja kötelezni az embereket. Az Antikrisztus imádatának helyévé teszi az élő Isten templomát, ami nyilvánvaló „utálatosság” lesz. Azoknak, akik a nyomorúság idején élnek és megmaradnak, vigyázniuk és tudniuk kell, hogy ezzel az eseménnyel veszi kezdetét a nyomorúság legszörnyűbb 3,5 éve, és közeleg az Úr Jézus visszajövetele. „Legyetek tehát éberek és szüntelen könyörögjetek, hogy kimenekülhessetek mindazokból, amik történni fognak, és hogy megállhassatok az Emberfia előtt.” (Lukács 21:36)

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a pusztító utálatosság?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries