settings icon
share icon
Kérdés

Szedhet-e egy keresztény hívő antidepresszáns vagy más pszichiátriai gyógyszert?

Válasz


Milliók szenvednek a világon pánikrohamoktól, félelmektől és depressziótól. A pánikrohamok különösen bénítóak lehetnek, mivel minden előjel nélkül törnek rá az emberre. A betegek többségénél valamilyen – például az elutasítástól, az elfogadástól, a felelősségvállalástól vagy az ismeretlentől való –félelemben keresendő a problémák gyökere. Valami kiváltja a félelmet, s az illető hirtelen úgy érzi, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás, és nem ura a helyzetnek. A pánikrohamok intenzív testi és lelki tünetekkel járhatnak.

Habár az orvosok szerint a fenti panaszok gyakran pszichés eredetűek, bizonyos esetekben a kémiai egyensúly felborulása áll a háttérben. Ilyenkor gyógyszereket írnak fel az egyensúly helyreállítása érdekében, minek köszönhetően a beteg pszichológiai tünetei is megszűnnek. Bűn-e vajon ilyen gyógyszereket szedni? Semmi esetre sem. Isten megengedte, hogy az emberiség folyamatosan gyarapítsa ismereteit az orvostudomány terén, és az Úr gyakran az így szerzett ismeretek révén akarja meggyógyítani betegségeinket. Hogy szüksége van-e Istennek ember alkotta gyógyszerre ahhoz, hogy bárkit is meggyógyítson? Természetesen nincs! Mindazonáltal úgy döntött, hogy teret enged az orvostudomány fejlődésének, és semmilyen bibliai érv nem szól amellett, hogy ne élvezzük a vívmányait.

Ugyanakkor igen vékony a választóvonal aközött, amikor valaki a gyógyulás érdekében szed gyógyszert, illetve ha gyógyszerfüggővé válik, és gyógyszerek nélkül már nem is tud élni. El kell ismernünk, hogy Isten a Legnagyobb Orvos, és tudnunk kell, hogy egyedül Ő képes igazán meggyógyítani bennünket (Jn 4:14). Elsősorban és mindenekelőtt tőle kell várnunk a gyógyulást. A pánikrohamok esetén alkalmazott gyógyszereket csak akkor szabad használni, ha az megkönnyíti a beteg számára a háttérben húzódó félelmei feldolgozását, és így újra talpra tud állni. Csakhogy sok beteg azért szed gyógyszereket, hogy ne kelljen szembenéznie panaszai valódi okával, lerázva magáról a felelősséget, tagadva, hogy Isten meg tudja őt gyógyítani, és talán másoktól is megtagadva például a megbocsátást, vagy a probléma kialakulásában szerepet játszó múltbeli események lezárását. Ez utóbbi pedig már bűn, mivel az önzésben gyökerezik.

Ha valaki a megfelelő korlátok között gyógyszert szed a tünetek kezelése érdekében, majd engedi, hogy Isten Igéje átformálja a szívét és a gondolatait, egyre kevésbé lesz szüksége orvosságra. Megerősödik Krisztusban, és Isten gyógyulást hoz szívének és értelmének azon területeire, amelyek a panaszait okozzák. Isten Igéjében sok szó esik a félelemről és arról, hogy annak hol a helye a hívő életében. Az „általános gyógykezeléshez” nélkülözhetetlen a következő igék elolvasása és alapos átgondolása, mert rávilágítanak, hogy mit is jelent Isten gyermekének lenni, és erőt adnak az embernek: Péld 29:25; Mt 6:34; Jn 8:32; Róm 8:28-39; 12:1-2; 1Kor 10:13; 2Kor 10:5; Fil 4:4-9; Kol 3:1-2; 2Tim 1:6-8; Zsid 13:5-6; Jk 1:2-4; 1Pt 5:7; 2Pt 1:3-4; 1Jn 1:9; 4:18-19.

Isten természetfeletti és csodálatos módon, valamint a gyógyszereken és az orvosokon keresztül egyaránt gyógyít, ezért mindkettőért imádkoznunk kell. Bármelyik módszert válassza is az Úr, fontos, hogy végső soron mindig belé vessük a bizalmunkat (Mt 9:22)!

EnglishVissza a magyar oldalra

Szedhet-e egy keresztény hívő antidepresszáns vagy más pszichiátriai gyógyszert?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries