settings icon
share icon
Kérdés

Vannak próféták a mai egyházban?

Válasz


Úgy tűnik, hogy a prófétálás ajándéka egy ideiglenes ajándék volt, amelyet Krisztus az egyetemes egyház létrehozásához adott. A próféták fontos szerepet töltöttek be az egyházban (Efezus 2:20). A próféta az Úr üzenetét közvetítette a hívők számára. Olykor a próféta üzenete egy új igazságot jelentett ki, máskor pedig jövendölést tartalmazott (ld. ApCsel 11:28 és 21:10). A korai keresztyéneknek nem állt teljes Biblia a rendelkezésükre, sőt némelyeknek még az Újszövetség egyetlen könyve sem. Az újszövetségi próféták ezt az „űrt töltötték be" azáltal, hogy Isten üzenetét hirdették azoknak, akik máskülönben nem jutottak volna hozzá. Az Újszövetség utolsó könyve (Jelenések) csak az első század végén készült el. Ezért az Úr prófétákat küldött, hogy az igét hirdessék a népének.

Vannak ma igazi próféták? Ha a prófétákkal az volt a cél, hogy Isten igazságait jelentsék ki, miért volna szükség ma is prófétákra, hiszen már elkészült a Biblia, Isten minden kinyilatkoztatását tartalmazva. Ha a próféták a korai egyház „alapjai" voltak, még ma is az „alapot" építenénk? Küldhet-e Isten üzenetet valakinek máson keresztül? Abszolút! Kijelenthet-e Isten valakinek valamit természetfeletti módon, és felruházhatja-e az illetőt, hogy ezt az üzenetet továbbadja? Abszolút! De ez valóban a prófétálás bibliai ajándéka lenne? Nem.

Valahányszor egy személy kijelenti, hogy Isten nevében szól (a prófétálás lényege), össze kell vetnünk az üzenetét a Bibliával. Ha Isten ma is egy személyen keresztül üzenne, akkor az üzenet teljes mértékben megegyezne azzal, amit Isten már a Bibliában kijelentett. Isten nem mond ellent magának. Az 1János 4:1 ezt mondja: „Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy azok az Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba." Az 1Thesszalonika 5:20-21-ben pedig ez áll: „a prófétálást ne vessétek meg, de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg," Ezért akár feltételezett próféciáról van szó, akár „az Úr szaváról", egyformán kell rá reagálnunk: vessük össze az illető szavait Isten igéjével. Ha ellentmond a Bibliának, vessük el. Ha megegyezik a Biblia tanításával, imádkozzunk bölcsességért és jó ítélőképességért, hogy helyesen tudjuk alkalmazni az üzenetet (2Timóteus 3:16-17; Jakab 1:5).

EnglishVissza a magyar oldalra

Vannak próféták a mai egyházban?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries