settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a progresszív kreacionizmus? Bibliailag megalapozott fogalomnak tekinthetjük a progresszív kreacionizmust?

Válasz


A progresszív kreacionizmus, más néven folyamati teremtés, annak az elképzelése, mely szerint Isten nem hat egymást követő, szó szerinti 24 órás nap leforgása alatt teremtette az eget és a földet, hanem ez a "folyamat" akár több milliárd évig is eltarthatott. Ez az álláspont a hagyományos kreacionista felfogás alternatívájaként fogalmazódik meg. A progresszív kreacionista nézeteket valló felebarátaink teológiai beállítottságuk tekintetében lehetnek konzervatívak vagy liberálisok, azonban a következő állításokat tekintetében ugyanazt a nézeteket vallják:

• Az ősrobbanás mindössze Isten eszköze volt arra, hogy milliárdnyi évek természetes folyamatán keresztül létrehozza az univerzumot.

• A Föld és a világmindenség több milliárd éves, nem pedig csak egy pár ezer.

• A teremtés napjai valójában sok millió-, vagy akár milliárd évnyi periódusokat ölelnek magukba.

• A vérontás és a halál általános jelensége már a teremtés legelső pillanatában létezett, vagyis ezek nem Ádám bűnének következményeként léptek be világunkba. Az ember Földünk történetének kései szakaszában lépett csak színpadra, így szükségszerűen halál és elmúlás már őelőtte is létezett.

• A Noé idejében küldött özönvíz csak egy helyi jelenség volt és nem hatott ki bolygónk egészére. A több milliárd évnyi létezésről bizonyságot tevő földtani leletekre nem volt különösebb kihatással.

A progresszív kreacionizmus tézise mind a ateista evolúciós elméletet-, mind pedig a fiatal Föld kreacionista felfogását tagadja. Még a progresszív kreacionizmus tana nem új dolog, addig elmondható, hogy az utóbbi években újra nagy visszhangot kapott egyes keresztény rádiók-, televíziócsatornák-, magazinok és könyvek által.

Meglátásunk szerint a progresszív kreacionizmus legfőbb hibája abban a hamis feltételezésében rejlik, hogy a Teremtés könyvének első és második fejezetét nem kell/szabad szó szerint értelmezni. A progresszív kreacionista felfogás szerint a Mózes első könyvében említett hat teremtési nap nem szó szerinti napok voltak, melyek 24 órából álltak, hanem valójában nagyon hosszú idői periódusok, melyeknek az összege akár több milliárd év is lehetett. A progresszív kreacionista nézeteket valló felebarátaink elfogadják a Föld kialakulásának evolúciós tézisét, ami szerintünk több sebből is vérzik.

A másik fő pont, mellyel a Biblia szövege alapján nem lehet egyetérteni az, hogy a progresszív kreacionizmus vázolt érvényesüléshez már az ember bűnesete előtt is szükség volt a halál létezésére. Ez nyíltan ellentmond annak a világos bibliai tanításnak is, hogy minden testi halál a bűn következménye (lásd Rómabeliekhez 5:12 és 1.Korinthusbeliekehez 15:21-22).

Egyes keresztények bizonyos esetekben a progresszív kreacionizmus tanán keresztül próbálják a modern tudomány és a Biblia tanításait egymással összhangba hozni. Azonban ez az elmélet időben megelőzi az evolúciós elméletet, hiszen ezt az elképzelést már a legkorábbi keresztény írók is felvetették. Még ha a progresszív kreacionizmus tanát nem is fogadjuk el, érdemes tudnunk róla, hogy a keresztény közösség egy nem túl kicsi része ezt a nézetet magáénak tekinti.

Mindezt számba véve azt kell mondanunk, hogy a Teremtés könyvének hagyományos értelmezése a fiatal Föld kreacionista nézetének irányába visz el minket, nem pedig a progresszív kreacionizmus felé. A progresszív kreacionizmust legnagyobb mértékben támogatni látszó eredmények nem Isten Igéjére-, hanem az újkori tudományra támaszkodnak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a progresszív kreacionizmus? Bibliailag megalapozott fogalomnak tekinthetjük a progresszív kreacionizmust?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries