settings icon
share icon
Kérdés

Vajon elmondjam a házastársamnak, hogy pornófüggő vagyok?

Válasz


A pornófüggőséggel való küzdelmet általában titokként kezelik, azonban mégis hasznos lehet, ha bevalljuk azt házastársunknak. Az erre vonatkozó döntést viszont sok ima és körültekintő megfontolás kell megelőzze (Példabeszédek 3:5-6; Jakab 1:5).

A Biblia ma is így szól hozzánk: “Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése.” (Jakab 5:16). A másik imája általi gyógyulás a gyülekezetben, de a házas kapcsolatban is működik. Nehéz teljesen kigyógyulni ebből a függőségből, ha az érintett nem tárja fel a bűnt a házastársa előtt, és nem vonja be a őt a felépülés folyamatába.

A szexuális függőséget gyakran “intimitászavarnak” is nevezik. Robert Weiss, a szexuális függőségek szakértője, így jellemzi az intimitászavart: “Arra való képtelenség, hogy olyan kapcsolatokat találjunk, vagy viseljünk el, amelyek a teljes megismeréssel járó kockázatot is magukban hordozzák, valamint az arra való képtelenség, hogy meg is maradjunk az ilyen kapcsolatokban”. Isten társas lénynek teremtett minket (1.Mózes 2:18). Weiss szavai szerint: “Mindannyiunknak szüksége van egészséges kapcsolatokra a túlélésünkhöz – ilyen fontos dologról van szó. Egyedül nem boldogulunk”.

Az intim, bensőséges kapcsolatok fenntartása érdekében tehát képesnek kell lennünk arra, hogy teljes mértékben megmutassuk magunk a házastársunknak – a jó és a rossz, a szép és csúnya oldalunkkal együtt. A pornófüggőség rejtegetése azt jelenti, hogy az ember életének egy jelentős részét elzárja a házastársa elől.

Amikor a házastárs előtt is fény derül a pornófüggőségre, akkor ők a legtöbb esetben azt szokták mondani, hogy már tudták, hogy valami nincs rendben, csak épp azt nem, hogy pontosan mi az. Mielőtt azonban tudomást szereznének róla, sok házastárs azt feltételezi, hogy ők maguk jelentik a problémát; amikor valaki a botlás vagy a bűnös viselkedés miatti szégyenérzete következtében elszigeteli magát, házastársa gyakran azt hiszi, hogy ő csinál(t) valamit rosszul. Amikor aztán rájön arra, hogy valójában mi történik, akkor visszatekintve sokszor épp párja elszigetelődése az, ami fájdalmas számára. Megismerve a valóságot, érthető módon rosszul esik neki, hogy egész idő alatt magát hibáztatta.

Mikor valaki önként fedi fel a pornófüggőségét, vagyis házastársa nem valami más módon szerez arról tudomást, annak az a járulékos előnye, hogy csökkenti a pár által átélt trauma mértékét. Barbara Steffens párkapcsolati

traumaszakértő egy nem régi kutatása kimutatta, hogy mikor a házastárs maga fedezi fel, hogy mi történik, akkor a bűn rejtegetése időszakának hossza egy olyan elem, ami megnöveli a traumát. Minél hosszabb ez az időtartam, annál mélyebb a fájdalom.

A további nagy előnye annak, ha valaki őszintén beszél erről házastársának, hogy az így együtt vehet részt vele a gyógyulás folyamatában. Bár maga a feltárás fájdalmas lesz, a fájdalomban való osztozás kettejük mélyebb kötődésének lehetőséget is magában hordozza.

Mindig vannak olyan helyzetek, amikor a függőség felfedése kockázatos lehet, így érdemes elővigyázatosan eljárnunk, hogy mikor és hogyan tesszük ezt. Ha a házastárs éppen pszichológiai és érzelmi kihívásokkal küzd, épp beteg, vagy egyéb krízishelyzetekkel néz szembe, lehet, hogy az adott pillanatban nem fogja tudni helyesen kezelni a pornófüggőség bevallásából fakadó járulékos stresszt.

A döntést minden esetre magunk kell meghozzuk, alaposan mérlegelve annak kockázatait. Tanácsos továbbá, hogy egy keresztény lelki gondozó irányításával, az Igében gyökeret verve haladjunk előre a feldolgozás folyamatában (Példabeszédek 11:14). A bűn megvallásának ideig-óráig tartó gyötrelme végül azonban elnyeri jutalmát.

Az angolul beszélő olvasóink a Pornaddiction.com oldalon további információkat találnak arról, hogy a pornófüggőség hogyan tárható fel a házastárs előtt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Vajon elmondjam a házastársamnak, hogy pornófüggő vagyok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries