settings icon
share icon
Kérdés

Valós hely-e a pokol? Örökkévaló-e a pokol?

Válasz


Érdekes, hogy az emberek sokkal nagyobb százaléka hisz a menny, mint a pokol létezésében. Ugyanakkor, a Biblia szerint a pokol is ugyanolyan valós hely, mint a menny. A Biblia világosan és határozottan azt tanítja, hogy a pokol egy valós hely, ahová a gonosz/hitetlen emberek a haláluk után kerülnek. Mindannyian vétkeztünk Isten ellen (Róma 3:23). A bűn jogos büntetése a halál (Róma 6:23). Mivel végső soron minden bűnünk Isten ellen irányul (Zsoltárok 51:4), és mivel Isten egy végtelen és örökkévaló Lény, a bűn büntetése, a halál, ugyanígy végtelen és örökkévaló kell, hogy legyen. A pokol ez a végtelen és örökkévaló halál, amelyet a bűneink miatt kell elszenvednünk.

A gonoszok pokolbéli büntetését a Szentírás „örök tűzként” (Máté 25:41), „olthatatlan tűzként” (Máté 3:12), „gyalázat és örökkévaló utálat helyeként" (Dániel 12:2) írja le, egy olyan helyként, ahol „tüzük soha ki nem alszik” (Márk 9:44–49), a „gyötrelem” és „tűz” (Lukács 16:23–24), „örök veszedelem” (2 Thesszalonika 1:9) helyeként, ahol a „kínlódásuk tüze felszáll örökkön örökké” (Jelenések 14:10–11), az Írás a „tűz és kénkő taváról” is beszél, ahol a gonoszok „kínoztatnak éjjel és nappal, örökkön örökké” (Jelenések 20:10).

A gonoszok büntetése a pokolban épp úgy örökké tart, mint az igazak boldogsága a mennyben. Maga Jézus is utal arra, hogy a pokolbéli büntetés épp úgy örökkévaló, mint az élet a Mennyben (Máté 25:46). A gonoszokat örökké sújtja majd Isten haragja és bosszúja. A pokolban lévők el fogják ismerni Isten ítéletének jogosságát (Zsoltárok 76:10). Azok, akik a pokolban lesznek, tudni fogják, hogy büntetésük jogos, és hogy csak saját magukat okolhatják (5 Mózes 32:3–5). Igen, a pokol valóságos. Igen, a pokol az öröké tartó, véget nem érő szenvedés és büntetés helye. Dicsőség Istennek, hogy Jézus által megmenekülhetünk ettől a sorstól (János 3:16, 18, 36).

EnglishVissza a magyar oldalra

Valós hely-e a pokol? Örökkévaló-e a pokol?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries