settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a plasztikai/kozmetikai műtétről?

Válasz


A Biblia nem beszél konkrétan arról, hogy alávessék-e magukat plasztikai műtétnek a keresztények. Semmi nem utal arra az Igében, hogy a plasztikai műtét önmagában véve rossz dolog lenne, ugyanakkor több mindent is érdemes fontolóra venni, mielőtt bárki is alávetné magát egy ilyen eljárásnak. Az emberi testet átszabni természetellenes dolog, és mindig számolni kell a – testi és lelki – mellékhatások lehetőségével. Senkinek sem szabadna „a kés alá feküdni” mindaddig, amíg át nem gondolta az összes lehetséges alternatívát, kockázatot, illetve a műtéttel járó mellékhatásokat. Ugyanilyen fontos a háttérben húzódó indítékok pontos feltérképezése. Sok – vele született vagy szerzett – fizikai deformitás esetében természetes, ha az ember szeretne „normálisan” kinézni, és így könnyebben beilleszkedni a társadalomba. Vannak apróbb hibák is, amelyek miatt rosszul érezheti magát valaki a bőrében, például ha túl nagy vagy formátlan az orra. Ám a plasztikai műtétekre az esetek jelentős részében, ha nem a túlnyomó többségében, azért kerül sor, mert a páciens a fizikai beavatkozások révén szeretné betölteni az érzelmi szükségeit, például a figyelem középpontjába kerülni vagy kivívni mások elismerését.

A leggyakoribb kozmetikai műtétek a mellnagyobbítások/mellmegemelések, a zsírleszívás, az arcfelvarrás, a szemhéjfelvarrás, fenékfelvarrás, illetve más testrészek felvarrása, a visszérkezelések, a botox/zsírbefecskendezések, valamint az orr-, illetve arcplasztikai beavatkozások. Évente mintegy kétmillió ember veti alá magát ilyen eljárásoknak, pénzt, időt és fáradságot nem sajnálva. Akiket a hiúság motivál, önmaguk bálványává válnak. A Biblia óva int bennünket a hiú dicsőségvágytól (Fil 2:3-4) és attól, hogy a külsőnkkel akarjuk felhívni magunkra a figyelmet (1Tim 2:9). Fontos tényező továbbá az ár is, különösen mivel a legtöbb ember családban él, és a család szükségei mindig előbbre valók a plasztikai műtétnél. A Biblia azt is a figyelmünkbe ajánlja, hogy bölcsen bánjunk a pénzzel, amit Istentől kaptunk (Péld 11:24-25; Lk 16:10-12).

Mielőtt plasztikai műtétre szánnánk el magunkat, feltétlenül kérdezzük meg róla Isten véleményét. A Bibliában arról olvasunk, hogy Isten minden gondunkkal-bajunkkal törődik, ezért hozzá kell fordulnunk a problémáinkkal (1Pt 5:7). A Szent Szellem és Isten Igéje bölcsességére és vezetésére hagyatkozva olyan döntéseket hozhatunk, amelyek kedvesek az Úr előtt, és dicsőséget szereznek a számára. „Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó” (Péld 31:30). A legügyesebb kezű sebész sem parancsolhat megálljt az idő múlásának, és előbb-utóbb minden plasztikai beavatkozás fölött úrrá lesz az öregedés. A megemelt testrészek ismét petyhüdté válnak, és a műtéttel kisimított bőr is ráncosodni fog. Sokkal célszerűbb éppen ezért bensőnket, vagyis „ a szív elrejtett emberét” „kozmetikáznunk”, mégpedig „a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt” (1Pt 3:4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a plasztikai/kozmetikai műtétről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries