settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a pelagiánizmus és a szemipelagiánizmus?

Válasz


Pelagiánusz szerzetes volt, aki a Kr. u. IV. és V. század fordulóján élt. Azt tanította, hogy az emberek bűntelenül, eredendő vagy öröklött bűn nélkül születnek. Úgy hitte, hogy Isten közvetlenül teremtette meg minden ember lelkét, így minden emberi lélek eredendően mentes a bűntől. Pelagiánusz állítása szerint Ádám bűne nem hatott ki az emberek további nemzedékeire. Ez a nézet pelagiánizmus néven vált ismertté.

A pelagiánizmus számos igeversnek és bibliai alapelvnek ellentmond. Először is, a Bibliában úgy olvassuk, hogy fogantatásunk pillanatától fogva bűnösök vagyunk (Zsolt 52:5). Másodszor, a Biblia azt is tanítja, hogy minden ember a bűnei miatt hal meg (Ez 18:20; Róm 6:23). A pelagiánista szemlélet szerint az emberek nem hajlanak a bűnre születésüktől fogva, a Biblia viszont ennek éppen az ellenkezőjét mondja (Zsolt 3:10-18). A Róma 5:12-ben világosan az áll, hogy Ádám bűne miatt az egész emberiségre elhatott a bűn. Mindenki tanúsíthatja, akinek van gyermeke, hogy a gyerekeket meg kell tanítani a helyes viselkedésre – rosszalkodni ezzel szemben maguktól is tudnak. Nyilvánvaló tehát, hogy a pelagiánizmus tanítása nem biblikus, következésképpen elvetendő.

A szemipelagiánizmus (félpelagiánizmus) elmélete szerint az emberiséget megfertőzte ugyan a bűn, de nem olyan mértékig, hogy ne tudnánk a magunk erejéből is együttműködni Isten kegyelmével. A szemipelagiánizmus tehát lényegében azt mondja, hogy az ember csak félig romlott. A pelagiánizmust cáfoló igeversek a szemi-pelagiánizmus helytállóságát is kizárják. A Róma 3:10-18 semmiképpen nem úgy ír az emberiségről, mintha azt csak részben fertőzte volna meg a bűn. A Biblia világosan tanítja, hogy ha Isten nem „vonz” bennünket, képtelenek vagyunk együttműködni kegyelmével. „Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya” (Jn 6:44). A szemipelagiánizmus tanítása tehát éppúgy nem biblikus, mint a pelagiánizmus, következésképpen szintén el kell vetnünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a pelagiánizmus és a szemipelagiánizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries