settings icon
share icon
Kérdés

Mekkora tekintéllyel kell rendelkeznie a (lelki)pásztornak a gyülekezetben?

Válasz


A gyülekezet Isten nyája (1Péter 5:2), Isten „ránkbízottjai" (1Péter 5:3), és „Isten egyháza" (ApCsel 20:28). Jézus az egyház feje (Efezus 5:23) és a főpásztor (1Péter 5:4). Az egyház joggal Krisztus tulajdona, és Ő rendelkezik a végső tekintéllyel felette (Máté 16:18). Ez ugyanúgy igaz a helyi gyülekezetekre, mint Krisztus egyetemes testére.

Isten tervéhez hozzátartozik, hogy egyháza építéséhez lelkipásztorokat használ. A pásztor elsősorban egy elöljáró, és a többi elöljáróval együtt a következőkért felelős:

1. Felügyeli a gyülekezetet (1Timóteus 3:1). A püspök szó elsődleges jelentése: felvigyázó. A gyülekezet működésének és a szolgálatoknak felügyelete a pásztor és a többi elöljáró felelőssége. Ide tartozik a gyülekezet pénzügyeinek kezelése is (ApCsel 11:30).

2. Vezeti a gyülekezetet (1Timóteus 5:17). A vezet kifejezés szó szerinti jelentése: előtte áll. E mögött az az elképzelés áll, hogy vezeti és gondoskodik róla, különös hangsúllyal az alapos odafigyelésen. Ebbe beletartozik az egyházfegyelem gyakorlása és a hitben botladozók intése (Máté 18:15-17, 1Korinthus 5:11-13).

3. Táplálja a gyülekezetet (1Péter 5:2). A lelkipásztor szó gyakorlatilag a juhpásztorból származik. A pásztor feladata, hogy a nyájat Isten igéjével táplálja, és a megfelelő úton terelgesse.

4. Megvédi az egyház tanítását (Titusz 1:9). Az apostolok tanítása hűséges emberekre bízatott, akik aztán másokat is tanítani fognak (2Timóteus 2:2). Az evangélium integritásának megóvása a pásztor legfontosabb hivatása.

Néhány lelkipásztor úgy tekint a „felügyelői" tisztségre, mint akinek ezáltal mindenbe bele kell avatkoznia. Akár a hangosításról, akár az istentiszteleti énekek vagy a gyerekszoba függönyeinek kiválasztásáról van szó, néhány lelkész úgy érzi, részt kell vennie a döntéshozatalban. Ez nemcsak a lelkipásztor számára kimerítő, mivel minden megbeszélésen ott kell legyen, hanem másokat is akadályoz abban, hogy ajándékaikat a gyülekezetben használják. A pásztor egy időben felügyelni és delegálni is tud. Továbbá, a bibliai modell az elöljárókról többes számban beszél, akiket kiegészítenek a munkájukat segítő diakónusok, ami kizárja annak lehetőségét, hogy a pásztorolást egy ember tartsa kézben.

A vezetésre való felszólítást néha szintén a külsőségekig fokozzák. A pásztor hivatali felelőssége az, hogy a gyülekezetet az elöljárókkal együtt igazgassa; és figyelmét elsősorban a lelki dolgokra kell fordítania, építvén a hívőket és felkészítvén a szenteket a szolgálat elvégzésére (Efezus 4:12). Hallottunk már olyan lelkészről, akik inkább diktártorként, semmint pásztorként vezet, és megköveteli a beosztottjaitól, hogy engedélyt kérjenek tőle, ha valamibe be akarnak fektetni, nyaralni mennek, stb. Szerintünk az ilyen embereket egyszerűen a hatalomvágy hajtja, és nem alkalmasak a gyülekezet vezetésére (ld. 3János 9-10).

Az 1Péter 5:3 nagyszerű leírást tartalmaz a kiegyensúlyozott pásztori tevékenységről: „Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízottakon, hanem mutassatok nekik példát!" (Egyszerű) A pásztori tekintély nem olyasmi, amivel „zsarnokoskodni" kellene a gyülekezeten, hanem a lelkésznek sokkal inkább az igazság, szeretet és istenfélelem példaképének kell lennie, amelyet Isten nyája követhet. (Lásd még 1Timóteus 4:12.) A pásztor „Isten sáfára" (Titusz 1:7), és a gyülekezet vezetéséről Istennek kell számot adnia.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mekkora tekintéllyel kell rendelkeznie a (lelki)pásztornak a gyülekezetben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries