settings icon
share icon
Kérdés

Mi takar a parázna Babilon / Babilon titka megnevezés?

Válasz


János látomásának egy része szimbolikus leírást ad egy „Babilon titka" vagy „parázna Babilon" néven ismert entitásról. A Jelenések 17:1-2-ben ez a látomás áll: „Odajött hozzám az egyik a hét angyal közül, akiknél a hét pohár volt, és így szólított meg engem: "Jöjj, megmutatom neked a nagy parázna büntetését, aki a nagy víznél ül, akivel paráználkodtak a föld királyai, és paráznaságának borától megrészegedtek a föld lakói"". A Jelenések 17:5-ből megtudjuk a nevét: „a homlokára írva ez a titokzatos név: "A nagy Babilon, a föld paráznáinak és undokságainak anyja.""

A Jelenések 17:3 szerint a látomásban szereplő parázna egy vörös fenevadon ült, amelynek hét feje és tíz szarva volt, illetve „tele volt istenkáromló nevekkel". Az ebben a versben említett fenevad ugyanaz, mint a Jelenések 13:1-ben szereplő (ugyanúgy néz ki): az a fenevad, amely az Antikrisztus, a törvénytipró jelképe (vö. 2Thesszalonika 2:3-4, Dániel 9:27). A parázna Babilon tehát, bárki vagy bármi is legyen, szoros kapcsolatban áll az utolsó idők Antikrisztusával.

Tekintve, hogy a babiloni paráznára titokként utalnak, nem lehetünk teljesen bizonyosok a kilétében. A szakasz azonban ad némi útmutatást. A Jelenések 17:9 azt mondja: „Itt a helye az értelemnek, amelyben bölcsesség van! A hét fej hét hegy, amelyen az asszony ül". Néhány kommentátor ezt a szakaszt a Római Katolikus Egyházra vonatkoztatja, mivel az ókorban Róma városát a hét hegy (domb) városaként tartották számon. A 10. vers azonban világosan kimondja, hogy a hét hegy hét királyt vagy királyságot jelképez, amelyek közül „öt elesett, az egyik már uralkodik, a másik még nem jött el". Ezért a parázna Babilon nem vonatkozhat kizárólag Rómára. Inkább hét különböző világhatalommal áll kapcsolatban (amelyek közül egy a jövőben fog színre lépni).

A Jelenések 17:5 szerint a parázna „a népek és seregek, a nemzetek és nyelvek" „vizével" hozza összefüggésbe. A parázna Babilon hatalmas, világméretű befolyással fog rendelkezni. Egy időben az egész világ felett uralkodni fog, mivel ő „a nagy város, amelynek királyi hatalma van a föld királyai fölött" (Jelenések 17:18). Egy ponton azonban az Antikrisztus uralma alatt levő királyok gyűlölettel fordulnak szembe vele, és elpusztítják (Jelenések 17:16).

Megfejthető-e a parázna Babilon titka? Igen, legalább is részben. A parázna Babilon egy gonosz világrendszer, amelyet a nyomorúság alatt az Antikrisztus fog vezetni. A föld királyai vele „paráználkodnak", és a föld lakói „megrészegednek" paráznaságaitól. A paráznaságot a Szentírás gyakran használja metaforaként a bálványimádásra és lelki hűtlenségre (pl. 2Mózes 34:16, Ezékiel 6:9). Úgy tűnik, hogy a parázna Babilon a történelem összes hamis vallásának kicsúcsosodása. Abból, hogy a szentek vérétől „részeg" (Jelenések 17:6), láthatjuk, hogy gyűlöli az igazi, istenfélő vallást, és szörnyű vége azt mutatja, hogy mennyire gyűlöli Isten a hamis, istentelen vallást (16-17.v.).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi takar a parázna Babilon / Babilon titka megnevezés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries