settings icon
share icon
Kérdés

Lehet-e, hogy a pápa az Antikrisztus?

Válasz


Az Antikrisztus személyét illetően sok spekuláció született. Ezen spekulációk egyik leggyakoribb „áldozata" a Római Katolikus Egyház pápája. A protestáns reformáció idején Luther Márton és néhány másik reformátor meg volt győződve, hogy az akkori pápa az Antikrisztus. II János Pál és XVI Benedek pápákat szintén azonosították az Antikrisztussal. A jelenlegi pápa, I Ferenc, minden bizonnyal egy népszerű célpont lesz. Mi ennek az oka? Van bármilyen utalás a Bibliában arra vonatkozóan, hogy egy pápa lenne az Antikrisztus?

A pápa és az Antikrisztus közti párhuzamot leginkább a Jelenések 17:9 alapján vonják. Az utolsó idők gonosz rendszerét egy fenevadon ülő asszony jelképezi, amelyről a Jelenések 17:9-ben ezt olvassuk: „Itt a helye az értelemnek, amelyben bölcsesség van! A hét fej hét hegy, amelyen az asszony ül". Az ókorban Róma városát a hét hegy (domb) városaként tartották számon, mivel hét nagyobb domb veszi körül a várost. Ezért sokan úgy vélik, hogy az asszonynak valamilyen szinten köze van Rómához. Így ha az utolsó idők gonosz rendszerének valamilyen köze van Rómához, nem kell sok ahhoz, hogy megtaláljuk a kapcsolatot a Római Katolikus Egyházzal, amely Rómában székel. A Biblia számos szakasza beszél egy Antikrisztusról, aki az utolsó idők antikrisztusi mozgalmát vezeti (Dániel 9:27, 2Thesszalonika 2:3-4, Jelenések 13:5-8). Ezért ha az utolsó idők gonosz világrendszerének központja Rómában van, és egy személy vezeti, akkor a pápa esélyes jelölt.

Sok bibliamagyarázó azonban úgy véli, az asszony nem lehet a Katolikus Egyház, és a hét domb nem vonatkozhat Rómára. Azzal érvelnek, hogy a Jelenések 17-18 világosan beazonosítja a fenevadon ülő asszonyt Babilonnal. (Babilon ókori városa a modernkori Bagdad közelében volt.) Továbbá, a 10. vers világosan kimondja, hogy a hét hegy hét királyt jelképez, akik közül „öt elesett, az egyik már uralkodik, a másik még nem jött el". Nyilvánvaló, hogy a hét hegy nem vonatkozhat Rómára, hanem hét világhatalomra, amelyet a hét király vezet. A Jelenések idején már öt birodalom jött és ment (Egyiptom, Asszíria, Babilon, Perzsia és Görögország), egy éppen akkor létezett (Római Birodalom), és egy (az Antikrisztus világuralma) még nem jött el.

Bárki is legyen az Antikrisztus, a fontos, hogy vigyázzunk az eljövetelére, és ismerjük fel őt is és azokat is, akik az ő szellemiségét hordozzák. Az 1János 4:2-3 megmondja, miként tudjuk beazonosítani az Antikrisztus szellemiségét, lelkét: „Az Isten Lelkét erről ismeritek meg: amelyik lélek vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van. Amelyik lélek pedig nem vallja Jézust, az nem az Istentől van." A jelenlegi pápa, I Ferenc elismeri, hogy Jézus Istentől van és eljött testben (ld. 1János 4:2). Noha a katolikus tanok számos pontján nem értünk egyet I Ferenc pápával, a Jézus Krisztus személyéről alkotott nézete biblikus. Ezért nehéz elképzelni, hogy I Ferenc pápa lenne az Antikrisztus. Bár lehetséges, hogy valamelyik pápa lesz az Antikrisztus, a Biblia nem ad elég információt ahhoz, hogy ezt dogmaként fogadjuk el. Elképzelhető, hogy egy jövőbeli pápa lesz az Antikrisztus vagy az Antikrisztus hamis prófétája (Jelenések 13:11-17). Ha ez így lesz, akkor a pápa nyilvánvalóan tagadni fogja, hogy Jézus testben eljött volna.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehet-e, hogy a pápa az Antikrisztus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries