settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a pánszexualitásról / az omniszexualitásról?

Válasz


A pánszexualitás és az omniszexualitás közeli rokonságban állnak egymással. A pánszexualitás a minden (szexuális beállítottságú) ember iránti szexuális vonzalom, a nemekre való tekintet nélkül. Az omniszexualitás pedig a minden (szexuális beállítottságú) ember iránti szexuális vonzalom, viszont a nemek figyelembevételével. A kettő között gyakorlatilag nincs különbség. Mind a pánszexuálisok, mind pedig az omniszexuálisok szexuális vonzalmat éreznek a heteroszexuális férfiak és nők-, a homoszexuális férfiak és nők-, a biszexuális férfiak és nők-, a transznemű férfiak és nők-, a gender-fluid, avagy nemük határait elmosó férfiak és nők stb. iránt. A kettő közötti különbség lényegében az, hogy a pánszexuális azt állítja, hogy voltaképp teljesen vak partnere nemére, míg az omniszexuális tudatában van annak, de mégis úgy dönt, hogy nem foglalkozik vele. Látszólag mindkét irányultság nem hivatalos jelmondata így hangzik: “a szív az egyetlen testrész, ami számít”.

A Biblia sem a pánszexualitást, sem az omniszexualitást nem említi név szerint. Mivel azonban, adott esetben, a pánszexualitás és az omniszexualitás is magában foglalja az azonos neműekkel való szexet, így a homoszexualitás bibliai kárhoztatása azokra is éppúgy vonatkozna, akik ilyen pánszexuális vagy omniszexuális aktusban vesznek részt (3.Mózes 18:22; 20:13; Rómabeliekhez 1:26-27; 1.Korinthusbeliekhez 6:9). A szexuális aktivitás egyetlen – Biblia által jóváhagyott formája – a házasság keretein belül való heteroszexuális egyesülés (Apostolok Cselekedetei 15:20; 1.Korinthusbeliekhez 6:13; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5).

A nemek figyelmen kívül hagyásának vagy akár teljes tagadásának legújabb-kori tendenciája abszolút bibliaellenes. Isten az embert férfinak és nőnek teremtette, és úgy alkotta meg őket, hogy egymás komplementerei legyenek, azaz nem csupán fizikailag és szexuálisan, hanem érzelmileg és lelkileg is kiegészítsék egymást (1.Mózes 2. fejezete). A férfi és női nem közötti különbségtétel elvitatása, a szexualitás ún. alternatív formáinak– így például a pánszexualitásnak és az omniszexualitásnak – az elfogadása, az (objektív) realitás tagadásával-, és ami még fontosabb, Isten mint Teremtő és Alkotó mivoltának megvetésével egyenlő. Röviden és tömören azt mondhatjuk tehát, hogy a pánszexualitás és az omniszexualitás bűn.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a pánszexualitásról / az omniszexualitásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries