settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a pandemikus betegségekről / világjárványokról?

Válasz


A világjárványok (mint például az Ebola- vagy koronavírus) különböző kitörései sokakban felveti a kérdést, hogy Isten miért engedi meg – vagy éppen okozza – a pandemikus betegségeket, és hogy az ilyen betegségek az utolsó idők jeleit jelentik-e. A Biblia, különösen az Ószövetség, számos alkalmat jegyez fel, amikor Isten csapásokat és betegségeket mért népére és annak ellenségeire, „hogy megmutassam néked az én hatalmamat” (2Mózes 9:14,16, Károli). Csapásokat mért Egyiptomra, hogy a fáraót arra kényszerítse, hogy felszabadítsa az izraelitákat a rabszolgaságból, míg népét megóvta ezen csapásoktól (2Mózes 12:13, 15:26), ezzel nyilvánítva ki szuverén hatalmát a betegségek és más megpróbáltatások felett.

Isten arra is figyelmeztette népét, hogy engedetlenségüknek következményei lesznek, köztük csapások (3Mózes 26:21,25). Két alkalommal 14.700 illetve 24.000 embert pusztított el az engedetlenség különböző megnyilvánulásai miatt (4Mózes 16:49 és 25:9). A mózesi törvény elrendelése után Isten azt parancsolta a népnek, hogy tartsák be a törvényt, különben sok szenvedés éri őket, beleértve egy Ebolához hasonló dolgot: „Megver az Úr sorvadással, lázzal és gyulladással, ... Üldözni fognak, míg ki nem pusztulsz” (5Mózes 28:22). Ez csak néhány példa a számos csapásra és betegségre, amelyet Isten okozott.

Olykor nehéz elképzelni, hogy a szerető és irgalmas Isten ilyen düht és haragot táplál népe iránt. De Isten büntetésének mindig a megtérés és helyreállítás a célja. A 2Krónikák 7:13-14-ben Isten azt mondta Salamonnak: „Ha majd bezárom az eget, és nem lesz eső, vagy parancsolok a sáskáknak, hogy leegyék a földet, vagy ha dögvészt bocsátok népemre, de megalázza magát népem, amelyet az én nevemről neveznek, ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.” Itt azt látjuk, hogy Isten egy katasztrófát használ arra, hogy népét magához vonzza, hogy megtérésre késztesse, és arra, hogy gyermekként akarjanak a mennyei Atyjuk elé járulni.

Az Újszövetségben Jézus „mindenféle betegséget és erőtlenséget” meggyógyított és csapást elhárított, amerre csak járt (Máté 9:35, 10:1, Márk 3:10). Ahogy Isten csapásokkal és betegségekkel kívánta megmutatni hatalmát az izraelitáknak, úgy Jézus is ugyanezzel a hatalommal gyógyított, hogy igazolja: Ő valóban az Isten Fia. Ugyanezzel a gyógyító erővel ruházta fel tanítványait is, hogy szolgálatukat hitelesítse (Lukács 9:1). Isten ma is felhasználhatja a betegségeket a maga céljára, de néha a betegségek, még a világjárványok is, pusztán a bukott világ velejárói. Lehetetlen megállapítani, hogy egy pandémiának konkrét lelki oka van-e, de azt tudjuk, hogy Isten szuverén módon kézben tart mindent (Róma 11:36), és mindent azok javára fordít, akik ismerik és szeretik Őt (Róma 8:28).

Az ebolához és koronavírushoz hasonló betegségek ízelítőt adnak azokból a pandémiákból, amelyek az utolsó idők részét képezik. Jézus a jövőbeli csapásokat az utolsó napokhoz kötötte (Lukács 21:11). A Jelenések 11-ben található két tanúnak hatalma lesz arra, „hogy bezárják az eget, hogy ne essék eső prófétálásuk napjaiban; és van hatalmuk arra, hogy ... megverjék a földet mindenféle csapással, ahányszor csak akarják” (Jelenések 11:6). A Jelenések 16 szerint pedig egy sor végső, súlyos ítéletként hét angyal hét csapást fog kiszabni.

A világjárványok megjelenése lehet, hogy Isten konkrét büntetését jelentik, lehet, hogy nem. Elképzelhető, hogy pusztán a bukott világ velejáróját képezik. Mivel senki sem tudja Jézus visszatérésének napját, legyünk óvatosak, amikor a világjárványokat az utolsó idők bizonyítékának tekintjük. Azok számára, akik nem ismerik Jézus Krisztust Megváltójukként, a betegség egy jó emlékeztető arra, hogy a földi élet törékeny, és bármelyik pillanatban véget érhet. Bármennyire rossz is egy pandémia, a pokol rosszabb lesz. A hívő azonban bizonyos lehet üdvösségében és az örökkévalóság reménységében, mivel Krisztus vérét ontotta értünk a kereszten (Ézsaiás 53:5, 2Korinthus 5:21, Zsidók 9:28).

Miként reagáljanak a hívők a világjárványokra? Először is, ne pánikoljunk. Isten kézben tartja a dolgot. A Biblia több mint 300 alkalommal buzdít arra, hogy ne féljünk. Másodszor, legyünk bölcsek. Tegyük meg a megfelelő lépéseket, hogy elkerüljük a betegséget, és óvjuk meg családtagjainkat és gondoskodjunk róluk. Harmadszor, ragadjuk meg a lehetőséget a szolgálatra. Gyakran előfordul, hogy amikor az emberek az életüket féltik, nyitottabbak az örökkévalóságról beszélni. Amikor megosztjuk az evangéliumot, legyünk bátrak és együtt érzőek, és mindig szeretettel szóljuk az igazságot (Efezus 4:15).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a pandemikus betegségekről / világjárványokról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries