settings icon
share icon
Kérdés

Az egész világra kiterjedt az özönvíz Nóé idejében, vagy csak helyi volt?

Válasz


Az özönvízzel kapcsolatos bibliai beszámoló egyértelműen globális kiterjedésről beszél. Az 1 Mózes 7:11 azt állítja, hogy „fölfakadt ezen a napon a nagy mélység minden forrása, és megnyíltak az ég csatornái.” Az 1 Mózes 1:6–7 és 2:6 leírása szerint az özönvíz előtti környezet teljesen más volt, mint a mai. Ezekre és más bibliai szakaszokra alapozva feltételezhetjük, hogy régen a földet valamiféle víztakaró vette körbe. Ez lehetett páratakaró, vagy állhatott a Szaturnusz jéggyűrűihez hasonló vízgyűrűkből is. Az egész földre kiterjedő özönvíz ennek a takarónak és a földalatti vizeknek a földfelszínre engedésével (1 Mózes 2:6) jöhetett létre.

Az özönvíz kiterjedését a legegyértelműbben az 1 Mózes 7:19–23 szakasz írja le. „A víz egyre erősebben áradt a földön, és elborította a legmagasabb hegyeket is az ég alatt. Sőt tizenöt könyöknyit áradt a víz azután, hogy elborította a hegyeket. Elpusztult minden test, amely a földön mozgott: madár, állat és vad, a földön nyüzsgő minden féreg és minden ember. Minden meghalt, aminek az orrában élet lehelete volt, ami a szárazföldön élt. Eltörölt Isten minden élőt, amely a föld színén volt, embert és állatot, csúszómászót és égi madarat. Mindent eltörölt a földről, csak Nóé maradt meg és azok, akik vele voltak a bárkában.”

A fenti szakasz igen gyakran használja a „minden” szót; azt is itt találjuk, hogy a víz „elborította a legmagasabb hegyeket is az ég alatt”, valamint, hogy „tizenöt könyöknyit áradt a víz azután, hogy elborította a hegyeket”, és „eltörölt Isten minden élőt, amely a föld színén volt”. Ezek a leírások egyértelműen egy egész földre kiterjedő özönvízről beszélnek. Valamint, ha az özönvíz csak helyi volt, akkor miért utasította Isten Nóét a bárka elkészítésére, miért nem irányította egyszerűen át egy másik területre? És miért építtetett vele akkora bárkát, hogy a föld összes szárazföldi állata beleférjen? Ha az özönvíz nem terjedt ki az egész földre, akkor nem lett volna szükség bárkára.

Péter is egész világot érintő özönvízről ír a 2 Péter 3:6–7-ben, ahol ezt olvassuk: „az akkori világ özönvízzel elárasztva elpusztult, a mostani egek és a föld pedig ugyanezen szó által megkímélve megmaradtak, hogy tűznek tartassanak fenn az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára.” Ezekben a versekben Péter apostol a közelgő, egész világra kiterjedő ítéletet a Nóé korabeli özönvízhez hasonlítja, és azt állítja, hogy az akkor létező világot víz árasztotta el. Továbbá, számos bibliai író elfogadta a globális özönvíz történelmiségét (Ézsaiás 54:9; 1 Péter 3:20; 2 Péter 2:5; Zsidók 11:7). Végül, az Úr Jézus Krisztus is hitt az egész világra kiterjedő özönvízben, és a visszajövetelekor a világra érkező pusztulás előképeként állította azt elénk (Máté 24:37–39; Lukács 17:26–27).

Sok Biblián kívüli bizonyíték mutat egy özönvízszerű globális katasztrófa megtörténtének irányába. Hatalmas megkövült temetők és nagy kiterjedésű vegetáció gyors érintettségét feltételező nagy mennyiségű kőszéntartalékok találhatók minden egyes földrészen. Hegységek tetején óceáni kövületek találhatók szerte a világon. A világ legtöbb kultúrája hagyományként őriz valamiféle özönvíz-legendát. Többek között ezek a tények a világméretű özönvíz bizonyítékai.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az egész világra kiterjedt az özönvíz Nóé idejében, vagy csak helyi volt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries