settings icon
share icon
Kérdés

Mi az az ószövetségi teológia?

Válasz


Az ószövetségi teológia azt tanulmányozza, hogy mit jelentett ki Isten magáról az Ószövetségben. Az ószövetségi teológia rendszere fogja az Ószövetség könyveiben található, Istennel kapcsolatos igazságokat, és egy rendszerezett formában mutatja be. Isten önkinyilatkoztatása az 1Mózes 1:1-ben kezdődik el. „Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet." Az Istenről és teremtő munkájáról alkotott elképzelés egy olyasvalami, amit minden hívő hittel fogad el, és amit az 1Mózestől a Jelenésekig az egész Szentírás alátámaszt.

Az ószövetségi teológia gazdag betekintést nyújt abba, amit Isten magáról, jelleméről, tulajdonságairól, stb. az Ószövetségben kijelentett. Az Ószövetség elsősorban Isten és a zsidók közti kapcsolatról szól, ami Ábrahám elhívatásával kezdődik az 1Mózes 12-ben. Isten kiválasztotta Izraelt, és szövetséget kötött velük, hogy átadják üzenetét a világnak, és hogy végső soron elhozzák a Messiást, hogy megváltást szerezzen a bűneinkből. A zsidókkal való kapcsolata révén Isten az egész világot megáldotta (1Mózes 12:3). Az Ószövetség Isten progresszív önkinyilatkoztatását jegyzi fel, különösen a választott nép számára, de a pogányok számára is, hogy megtudják, ki Ő, és mi a terve a világgal. Az Ószövetség magva az Isten és ember közötti szövetség, amit először Ádámmal, majd Nóéval, Ábrahámmal, Izrael népével és Dáviddal kötött.

Az ószövetségi teológia nélkül nem ismerhetjük meg Istent, és nem tudhatjuk meg, mi a célja a világban. A helyettes áldozat, az üdvösség, a kiválasztás, szentség, irgalom, ítélet és megbocsátás tanainak magvai mind az Ószövetségben vannak elhintve. Az ószövetségi teológia tanulmányozása magában foglalja a szűkebb teológia, az antropológia, eszkatológia és más létfontosságú kérdések vizsgálatát.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az az ószövetségi teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries