settings icon
share icon
Kérdés

Isten az ősrobbanáson keresztül alkotta meg a világegyetemet?

Válasz


Egyes keresztények makacsul ellenzik az ősrobbanás elméletét. Úgy tekintenek rá, mint egy olyan próbálkozásra, mely az univerzum Isten nélküli létrejöttét hivatott megmagyarázni. Mások éppen hogy Isten tevőleges működésének tulajdonítják ezt az elméletbeli kozmikus eseményt. Isten végéremehetetlen bölcsességében és korlátlan hatalmában éppen még az ősrobbanáson keresztül is létrehozhatta volna a világegyetemet. Isten azonban nem ezt a módszert választotta. Hogy ezt miért állíthatjuk ilyen bizonyossággal? Pusztán azért, mert Isten Igéje ebben a kérdésben sem hagy minket a sötétben bukdácsolni, ugyanis Isten a Szentíráson keresztül tudtunkra hozta eljárásmódját. Vegyük tehát sorra a legszembetűnőbb ellentéteket a biblia teremtéstörténet és az ősrobbanás elmélete között, melyek egymást tartalmilag kölcsönösen kizárják:

Mózes első könyvének (Genezis) első fejezetében tanúi lehetünk annak, hogy Isten a Földet a Nap és minden más csillag előtt teremtette. Az ősrobbanás elmélete szerint mindez pont fordított sorrendben ment végbe. A Genezis első fejezetében Isten egy-egy 24 órás nap leforgása alatt teremti a puszta semmiből a Földet, a Napot, a csillagokat, a Földünk flóráját és faunáját, és az egész teremtési folyamat betetőzéseként és annak megkoronázásaként az emberi nemet. Az ősrobbanás elmélete szerint ez a folyamat több milliárd évet vett igénybe. A Genezis első fejezetében minden látható Isten Igéjére áll elő a láthatatlanból és a semmiből, így az anyag is. Az ősrobbanás elmélete már az anyag meglétével kezdődik, és még egy gyenge erőfeszítést sem tesz arra, hogy megmagyarázza kialakulásának okát.

A Genezis 1-ben Isten a saját leheletét, azaz az élet „lélekzetét" lehelte Ádámba, így lett ő tökéletesen megalkotott lénnyé, élő lélekké. Az ősrobbanás elméletének nem csak több milliárd évre, hanem több milliárd — az élet szempontjából mindig kedvező – adaptációs lépésre van szüksége, hogy egyáltalán az első ember létezésééig eljusson. Valójában már a „legegyszerűbb" életforma — egy egysejtű — létrejöttét sem képes megmagyarázni, mert egyszerűen képtelen megindokolni, hogy az élettelen atomok, hogyan és miért fejlődtek és szerveződtek, hogy élő anyagot hozzanak létre (a szervező információ teljesen hiányzik az elméletből, kizárólag csak a megfigyelhető anyagra koncentrál). A Szentírásból jól felismerhető, hogy míg Isten örökkévaló, az anyag és az univerzum messze nem az. Az ősrobbanás elméletének több eltérő változata is létezik, azonban az univerzum vagy az anyag mindegyikben örökös természetű. Láthatjuk hát, hogy az öröktől fogva létező Isten szerepét, hogyan veszi át az öröktől fogva létező anyag, könnyen felismerhetjük a Genezis első fejezetének teremtő Istenének alig burkolt és igen gyatra tagadási kísérletét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten az ősrobbanáson keresztül alkotta meg a világegyetemet?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries