settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az ősemberekről, prehisztorikus emberekről vagy a Neander-völgyi emberről?

Válasz


A Biblia nem használja az „ősember” vagy „Neander-völgyi ember” kifejezéseket, és a Biblia szerint sosem éltek a földön „prehisztorikus” emberek. A „prehisztorikus” szó „történelem előttit” jelent. Az a feltevés áll mögötte, hogy a bibliai teremtéstörténet puszta kitaláció, mert olyan eseményekről is tudósít, amelyek még az ember megjelenése előtt (azaz a teremtés első öt napja alatt) történtek. A Biblia egyértelműen azt tanítja, hogy Ádám és Éva teremetésük pillanatától fogva tökéletes emberek voltak, és nem holmi alacsonyabb osztályokból fejlődtek ki.

Ugyanakkor a Biblia beszámol egy nagyszabású földi katasztrófáról: az özönvízről is (1Móz 6-9), melynek során nyolc embert leszámítva teljességgel elpusztult a civilizáció, s az emberiségnek mindent elölről kellett kezdenie. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az emberek ebben az időszakban lakhattak barlangokban és használhattak kőből készült szerszámokat. Ezek az emberek nem voltak primitívek, csupán nincstelenek, és semmi esetre sem voltak félmajmok. A fennmaradt fosszíliák meglehetős biztossággal támasztják alá, hogy az úgynevezett „ősemberek” valójában barlangokban élő igazi emberek voltak.

Előkerültek bizonyos megkövesedett majommaradványok, melyeket a darwini paleontológusok a majom és az ember közti átmenetként értelmeznek és ábrázolnak. Az emberek többségének ezek a képek jutnak eszébe, amikor megpróbálják elképzelni, hogyan is nézhettek ki a barlanglakó emberek. Szőrös testű félig ember, félig majom teremtményeket látnak maguk előtt, akik egy barlangban a tűz körül kuporognak, és újonnan kifejlesztett kőszerszámaikkal rajzokat vésnek a falra. Ez egy igen elterjedt tévhit. Ami pedig a darwini paleoantropológiát illeti, ne feledjük, hogy ezek az ábrázolások nincsenek bizonyítékokkal alátámasztva, hanem pusztán egy sajátos világnézetet tükröznek. Ráadásul nem csupán a tudóstársadalom cáfolja hevesen ezeket az elképzeléseket, hanem még maguk a darwinisták sem képviselnek egységes álláspontot a részletek tekintetében.

A közgondolkodásban sajnos az a nézet hódított teret, hogy az ember és a majom közös őstől származik, holott a fennmaradt leletekre nyilvánvalóan nem ez az egyetlen elképzelhető magyarázat. Mi több, egyáltalán nem szól bizonyíték ezen elgondolás mellett.

Isten teljesen kifejlett, kommunikációra, társas kapcsolatokra és fejlődésre képes emberré teremtette Ádámot és Évát (1Móz 2:19-25; 3:1-20; 4:1-12). Már-már mosolyognivaló, milyen messzemenő következtetéseket vonnak le az evolúciópárti kutatók annak érdekében, hogy bizonyítsák a prehisztorikus ősember létezését. Találnak egy torz fogat egy barlangban, majd abból felvázolnak egy torz, emberszerű lényt, aki barlangban élt, s görnyedten járt, akár egy majom. A tudomány nem tudja leletekkel bizonyítani, hogy csakugyan létezett volna ősember. Az evolúciópárti tudósoknak pusztán elméletük van, és minden rendelkezésükre álló lelettel ezt az elméletet próbálják alátámasztani. Ádám és Éva volt a földön az első emberpár, ám ők tökéletesen emberformájúak és intelligensek voltak, és felegyenesedve jártak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az ősemberekről, prehisztorikus emberekről vagy a Neander-völgyi emberről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries