settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan lehet a pokolbeli örök szenvedés igazságos ítélet mindössze egy emberöltő bűneiért?

Válasz


A Biblia kijelenti, hogy a pokol örök (Máté 25:46). Sokaknak igen nehezükre esik ebben igazságosságot felfedezni. A kérdés az, hogy „mindössze" 70-, 80-, vagy 90 bűnben leélt évnek hogyan lehet igazságos isteni bűntetése az örök szenvedés? Miért érdemel a véges életet élt bűnös végtelen büntetést?

Két bibliai elv is létezik, melyek egyértelműen kimondják, hogy a pokolban töltött örökkévalóság a bűn igazságos büntetése függetlenül attól, hogy meddig tartott az adott személy evilági élete.

Először is, a Biblia állítása szerint minden bűn végső soron Isten ellen irányul (Zsoltárok 51:6). A büntetés mértéke részben a bűn céljától, annak indíttatásától függ. Az emberi bíróságok a másik személy ellen elkövetett testi sértés esetén pénzbírságot és/vagy szabadságvesztést rendelhetnek el. Ezzel szemben, ha valaki az ország elnökét, vagy legfelsőbb elöljáróját bántalmazza, azt jó eséllyel egész életére börtönbe zárják. Az emberi bíróságok így járnak el annak ellenére is, hogy egy egyszeri — tehát nem folytatólagos vagy ismételt — tettről van szó. Isten végtelenül nagyobb és magasztosabb minden emberi lénynél. Mennyivel inkább érdemesek tehát bűnös tetteink az ilyen nagy büntetésre annak tudatában, hogy azok Istent sértik (Rómabeliekhez 6:23)?

A második érv szerint sehol sincs megírva a Bibliában, hogy halálunk után nem követünk el többé bűnt. Azok, akik pokolra jutnak egyszerre csak — mintegy varázsütésre — bűntelenné és tökéletessé válnának? Persze, hogy nem. Mindazok, akik Jézus Krisztus nélkül lépnek be az örökkévalóságba, önnön gonoszságuk kenyerét fogják enni. A keményszívűek örökre keményszívűek is maradnak. „Ott lészen sírás és fogcsikorgatás"(Máté 25:30), megtérés viszont nem. A pokolra jutó bűnösök saját természetük martalékává válnak majd. Olyan bűntől fertőzött, gonosz, erkölcstelen és aljas lényekké lesznek örökre, akik nem születtek újra, és így megváltva sincsenek. A tűznek tava az Isten elleni örök lázadás helye lesz, még azután is, hogy ez a lázadás már megítéltetett (Jelenések 20:14-15; vö. Jelenések 16:9,11). A megváltás ingyen-ajándékát visszautasító emberek nem „csak" 70-, 80-, vagy 100 évig követnek el bűnöket, hanem az örökkévalóság teljessége alatt.

Végső soron a lényeg az, hogy aki Istentől el akar zárkózni és Istenről még hallani sem akar, az meg is fogja kapni szívének kívánságát. A hívők mind azok az emberek, akik azt mondják az Úrnak: „legyen meg a Te akaratod". A hitetlenek pedig azok, akiknek maga Isten mondja: „legyen meg a te akaratod". Az igazságos ítélettől meg nem menekülő emberek szabad akaratuk szerint utasítják el a Jézus Krisztusban kapott megváltás kegyelmi ajándékát, és bűneikben maradnak; Isten tiszteletben fogja tartani döntésüket és azok minden következményét, mégpedig örökre.

English



Vissza a magyar oldalra

Hogyan lehet a pokolbeli örök szenvedés igazságos ítélet mindössze egy emberöltő bűneiért?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries