settings icon
share icon
Kérdés

Ha egy hívő öngyilkosságot követ el, attól még üdvözül-e?

Válasz


Sajnálatos dolog, hogy vannak hívők, akik öngyilkosságot követtek el. De tovább fokozza a helyzet súlyosságát az a tévtanítás, hogy az öngyilkosság elkövetése automatikusan pokolra juttatja az illetőt. Sokan hiszik, hogy az öngyilkosságot elkövető hívő nem üdvözül. Ezt a tanítást a Biblia nem támasztja alá.

A Szentírás azt tanítja, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy valóban hiszünk Krisztusban, örök életünk garantált (János 3:16). A Biblia szerint a hívő minden kétséget kizáróan bizonyos lehet abban, hogy örök élettel rendelkezik (1János 5:13). Semmi sem választhatja el a hívőt Isten szeretetétől (Róma 8:38-39). Egyetlen teremtett dolog sem választhatja el a hívőt Isten szeretetétől, és mivel az öngyilkosságot elkövető személy „teremtett dolog", még az öngyilkosság sem választhatja el a hívőt Isten szeretetétől. Jézus minden bűnünkért meghalt, és ha egy hívő a szellemi támadás és gyengeség időszakában öngyilkosságot követ el, Krisztus vére elfedezi a bűnét.

A Biblia szerint nem az öngyilkosság befolyásolja, hogy egy ember mennybe jut-e vagy sem. Ha egy hitetlen követ el öngyilkosságot, nem tett mást, mint felgyorsította a pokolba vezető utazást. Az illető azonban végső soron azért fog pokolra kerülni, mert elutasította Krisztus megváltó munkáját, nem azért, mert öngyilkosságot követett el (ld. János 3:18). Azt is figyelembe kell azonban vennünk, hogy senki sem tudja, mi zajlott le az illető szívében a halál pillanatában. Néhányan a „halálos ágyukon" térnek meg, és a halál előtti pillanatokban fogadják el Krisztust. Elképzelhető, hogy egy öngyilkos az utolsó pillanatban meggondolta magát (megtérés szempontjából), és Isten kegyelméért kiáltott. Ezt az ítéletet hagyjuk Istenre (1Sámuel 16:7).

Ha egy hívő öngyilkos lesz, azt igazolja, hogy bárki küzdhet kétségbeeséssel, és ellenségünk, a Sátán „[e]mbergyilkos volt kezdettől fogva" (János 8:44). Az öngyilkosság súlyos Isten elleni vétek. A Biblia szerint az öngyilkosság is gyilkosság, és mindig rossz. A hívőknek Istenért kell élniük az életüket, és egyedül Isten döntheti el, hogy mikor haljunk meg.

Isten kegyelme és a zsoltáros szava legyen mindnyájunkkal, akik ma próbán mennek át: „Miért csüggedsz el, lelkem, és miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki, szabadító Istenemnek" (Zsoltárok 43:5).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ha egy hívő öngyilkosságot követ el, attól még üdvözül-e?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries