settings icon
share icon
Kérdés

Mi a keresztény nézet az öngyilkosságról? Mit mond róla a Biblia?

Válasz


A Biblia szerint nem attól függ egy ember mennybekerülése, hogy öngyilkos lett-e vagy sem. Ha egy meg nem tért ember lesz öngyilkos, akkor nem tett mást, mint siettette az útját a tűz tavába. Azért lesz örökre a pokolban, mert elutasította az üdvösséget és Krisztust, nem pedig azért, mert öngyilkos lett. A Biblia négy embert említ, akik öngyilkosok lettek: Saul (1 Sámuel 31:4), Ahitófel (2 Sámeul 17:23), Zimri (1 Királyok 16:18) és Júdás (Máté 27:5). Mindannyian gonosz, bűnös emberek voltak. A bibliai nézet szerint az öngyilkosság egyenlő a gyilkossággal – hiszen ilyenkor saját magát gyilkolja meg valaki. Isten az egyetlen, aki eldöntheti, hogy mikor és hogyan haljon meg egy ember. A hatalom saját kézbe ragadása a Biblia szerint istenkáromlás.

Mit mond a Biblia az öngyilkos keresztényekről? Nem hiszem, hogy egy keresztény, aki öngyilkos lesz, elveszítené az üdvösségét és pokolba kerülne. A Biblia azt tanítja, hogy attól a pillanattól, hogy valaki valóban hinni kezd Krisztusban, örökre biztonságban van (János 3:16). A Biblia szerint a keresztények minden kétséget kizáróan biztosak lehetnek benne, hogy örök életük van, bármi is történjen. “Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten Fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van.” (1 János 5:13) Semmi sem választhat el egy keresztényt Isten szeretetétől! “Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.” (Róma 8:38-39) Ha semmilyen teremtmény nem tudja elválasztani a keresztényeket Isten szeretetétől, és még egy öngyilkos keresztény is teremtmény, akkor egy öngyilkosság sem választhatja el őt Isten szeretetétől. Jézus minden bűnünkért meghalt... és ha egy igaz keresztény szellemi támadások miatti gyengeségében öngyilkos lesz, akkor az csak egy bűn lenne, amiért Jézus meghalt.

Ez nem azt jelenti, hogy az öngyilkosság nem egy súlyos bűn Isten ellen. A Biblia szerint az öngyilkosság is gyilkosság, és mindig helytelen. Ha valaki, aki kereszténynek mondja magát öngyilkosságot követne el, akkor komoly kétségeim lennének a hitének őszintesége felől. Nincs olyan körülmény, ami bárkit is – pláne egy keresztényt – feljogosítana rá, hogy véget vessen a saját életének. A keresztények arra lettek elhívva, hogy Istenért éljék az életüket – annak eldöntése, hogy mikor következzen be a halál, szintén kizárólag Istené. Jó illusztráció van a keresztény öngyilkosságra Eszter könyvében. Perzisában volt egy törvény, hogy bárki, aki hívatlanul ment a király elé, halálra van ítélve, kivéve ha a király kinyújtja a pálcáját az illető felé, ezzel jelezve a kegyelmet. Egy keresztény öngyilkossága annyi lenne, mintha hívatlanul menne a Királyhoz, ahelyett, hogy megvárná, amíg sor kerül rá. A király ki fogja nyújtani felé a pálcáját és örök életet ad, de ez nem jelenti azt, hogy boldog is ettől. Bár nem az öngyilkosságról van írva, mégis jó leírása az 1 Korinthus 3:15 az olyan kereszténynek, aki öngyilkos lesz: “Ő maga megmenekül ugyan, de úgy, mint aki tűzön ment át.”

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a keresztény nézet az öngyilkosságról? Mit mond róla a Biblia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries