settings icon
share icon
Kérdés

Mit ért a Biblia oldás és kötés alatt?

Válasz


Az „oldás és kötés” fogalmáról a Máté 16:19-ben tanít a Biblia: „Neked adom a mennyek országának kulcsait, és amit megkötsz a földön, kötve lesz az a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, oldva lesz az a mennyekben is.” Ebben a versben Jézus közvetlenül Péterhez, közvetve pedig a többi apostolhoz beszél. Jézus szavai azt jelentették, hogy Péter beléphet a királyságba, s hogy általános hatalmat kap, amelyet a kulcsok jelképeznek, továbbá hogy az evangélium hirdetésével lehet majd a mennyek országát megnyitni a hívek és bezárni a hitetlenek előtt. Az Apostolok Cselekedeteiben azt is látjuk, hogy miként működik mindez a gyakorlatban. Péter a pünkösdi prédikációjával (ApCsel 2:14-40) nyitotta meg első ízben a mennyek országában kapuját. A „kötés” és az „oldás” ismert jogi szakkifejezések voltak a zsidó nyelvben – e szavakkal fejezték ki valaminek a tiltott vagy megengedett voltát.

Péter és a többi tanítvány azt a feladatot kapta, hogy Krisztus földi munkáját továbbvíve hirdessék az evangéliumot és Isten akaratát az embereknek, s ehhez megkapták ugyanazt a hatalmat, amellyel az Úr is rendelkezett. A Máté 18:18-ban az egyházfegyelem vonatkozásában is konkrét utalás történik a kötésre és az oldásra. Az apostolok nem ragadhatták magukhoz Krisztusnak az egyes hívek és örökkévaló sorsuk fölött gyakorolt uralmát, arra azonban hatalmat kaptak, hogy fegyelmezzék, és szükség esetén akár ki is zárják az egyház engedetlen tagjait.

Krisztus a mennyben azt hagyja jóvá, amit az Ő nevében és Igéjének engedelmeskedve tesznek a földön követői. A Máté 16:19 és a 18:18 versekben a görög szöveg mondatszerkezete világossá teszi a jelentést. Amit megköttök a földön, az már azt megelőzően is meg lesz kötve a mennyben. És amit megoldotok a földön, az már azt megelőzően is meg lesz oldva a mennyben. Más szóval: Jézus oldja meg és szabadítja fel a mennyben az Igéjében rejlő hatalmat, hogy az célba érjen és elvégezze munkáját a földön.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit ért a Biblia oldás és kötés alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries