settings icon
share icon
Kérdés

Mit nevezünk nyílt teizmusnak?

Válasz


A „nyílt teizmus”, más nevén a „nyitottság teológia” vagy „Isten nyitottsága” arra tesz kísérletet, hogy magyarázatot adjon Isten előre tudásának és az ember szabad akaratának kapcsolatára. A nyílt teizmus gondolatmenetének lényege a következő: az emberek teljesen szabadok; ha Isten tökéletesen ismerné a jövőt, akkor az emberek nem lehetnének teljesen szabadok. Ezért Isten nem ismer tökéletesen mindent a jövővel kapcsolatban. A nyílt teizmus azt állítja, hogy a jövő nem ismerhető meg. Ezért Isten mindent tud, ami megismerhető, de nem ismeri a jövőt.

A nyílt teizmus olyan igeszakaszokra alapozza tanítását, amelyek szerint Isten „meggondolja magát” vagy „meglepődik” vagy „úgy tűnik, hogy valamiről tudomást szerez” (1 Mózes 6:6; 22:12; 2 Mózes 32:14; Jónás 3:10). Azoknak az igéknek a fényében, amelyek Isten jövőismeretéről beszélnek, az előző textusokat úgy kell értelmeznünk, hogy Isten számunkra felfogható módon kívánja bemutatni magát. Isten tudja, mit fogunk tenni és hogyan fogunk dönteni, de tetteink következményeként „meggondolja magát” saját cselekedeteivel kapcsolatban. Az, hogy elszomorította Istent az emberiség gonoszsága, még nem jelenti azt, hogy nem is tudott előre róla.

A nyílt teizmusnak ellentmond a Zsoltárok 139:4 és 16 „Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram… Könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” Hogyan jelenthetett volna ki Isten előre pontos részleteket Jézus Krisztusról az Ószövetségben, ha nem ismeri a jövőt? Hogyan szavatolhatná Isten az örök üdvösségünket, ha nem is tudja, mit hoz a holnap?

A nyílt teizmus végső soron azért vall kudarcot, mert a megmagyarázhatatlanra — Isten előre tudásának és az ember szabad akaratának összefüggéseire — próbál magyarázatot adni. Ahogy a kálvinizmus szélsőséges képviselői hibát követnek el, amikor az embert az előre beprogramozott robotok szintjére alacsonyítják, úgy a nyílt teizmus is hibát vét, amikor nem fogadja el Isten mindentudását és mindenhatóságát. Istent hit által érthetjük meg, mert „hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt” (Zsidók 11:6a). A nyílt teizmus tehát nem igei. A véges ember egy újabb próbálkozása a végtelen Isten megértésére. Krisztus követőinek el kell utasítania a nyílt teizmust, mert az noha ad egy magyarázatot Isten előre tudásának és az ember szabad akaratának kapcsolatára, de ez a magyarázat nem biblikus.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit nevezünk nyílt teizmusnak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries