settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a nyílt házasságról? Ejt szót a Biblia poliamor kapcsolatokról, vagy a szvingelésről?

Válasz


A nyílt házasságot általában olyan házasságként definiálják, amelyben az egyik-, vagy mindkét házas fél megkapja a másik engedélyét arra, hogy másokkal is lefeküdjön. A nyílt házasság két fő típusa a poliamoria és a szvingelés. A poliamoria alatt azt értjük, hogy a házasságon kívüli viszonyok érzelmi kapcsolatok kialakítására, így szerelemre is irányulnak. Szvingelésnek pedig azt nevezzük, amikor a házasságon kívüli viszonyok csak a szórakozás célját szolgáló alkalmi szexet foglalják magukban.

Nem, a Biblia konkrétan sehol sem nevezi néven a poliamoriát, a szvingelést, mint ahogy a nyílt házasság gondolatával sem találkozunk benne. Az az elképzelés, miszerint az egyik házas fél beleegyezését kéne adja abba, hogy házastársa más emberekkel is lefeküdjön, a Bibliától teljesen idegen. A Biblia tisztának nevezi a házasságon belüli szexet (Zsidókhoz 13:4), a házasságon kívüli nem érintkezést viszont erkölcstelenségnek és házasságtörésnek titulálja (1.Korinthusbeliekhez 6:13, 18; 10:8; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5; 1.Thesszalonikabeliekhez 4:3).

Időnként felvetik a kérdést, hogy a poliamor kapcsolat valóban házasságtörésnek tekintendő-e, hiszen a másik házas fél megengedi és jóváhagyja azt, sőt, akár részt is vesz benne. A válasz egy egybehangzó igen – hiszen ez nem más, mint házasságtörés! Egyedül Isten határozza meg, hogy mi a házasság, ennélfogva pedig azt is, hogy mi számít házasságtörésnek. A házasságon kívüli nemi kapcsolatot pedig Isten házasságtörésnek nyilvánította az Igéjében (2.Mózes 20:14). Az, hogy a házastárs engedélyt ad a bűnre, nem írja felül Isten törvényét. Nem vagyunk felhatalmazva arra, hogy a szabály alóli kivételeket csatoljunk ahhoz, amit Isten bűnnek nyilvánított.

Azon túl, hogy a Biblia bűnnek nyilvánítja, a poliamor kapcsolat nem képes betölteni azt a szerepet, amit a Biblia kijelentése szerint a házasságnak kellene. A házaspár nem lehet “egy test” (1.Mózes 2:24), ha kapcsolatukba több “test” vegyül. A házas felek nem tudják egymást teljes odaadással szeretni, ha szeretetük más emberek között oszlik meg. Nem lehet köztük igazi intimitás, ha azt, aminek valóban intimnek kellene lennie, másokkal is megosztják. A poliamoria nem házasság. Egy házasság semmilyen értelemben nem szabad nyílt legyen a házasságon kívüli szexuális aktivitásra.

A férj és feleség közötti szexuális egyesülés kizárólagos természetű kell legyen, “és nem az idegenekéi”: “Igyál vizet a te kútadból, és a te forrásod közepiből folyóvizet. Kifolyjanak-é a te forrásid, az utczákra a te vized folyásai? Egyedül tied legyenek, és nem az idegenekéi veled.”

A poliamoria, vagyis a tükörfordítás szerinti “többszerelműség”, valójában nem is helyes megnevezés, hanem egyszerűen inkább csak bujálkodásnak kéne hívni, hiszen semmi szeretet nincsen benne, hanem csak a testiség hajtja. A házasság intézményének eme elferdítése és perverz kiforgatása csak megerősíti, hogy az ember “...szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz”, valamint hogy Isten figyelembevétele nélkül mindenki azt cselekszi “...a mi jónak látszott az ő szemei előtt” (lásd 1.Mózes 6:5 és Bírák 21:25)

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a nyílt házasságról? Ejt szót a Biblia poliamor kapcsolatokról, vagy a szvingelésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries