settings icon
share icon
Kérdés

Bizonyítéka-e a Szent Szellem befogadásának a nyelveken szólás?

Válasz


A Cselekedetek könyvében a Szent Szellemmel való betöltekezést három alkalommal nyelveken szólás kísérte (Cselekedetek 2:4, 10:44–46, 19:6). Ugyanakkor a Bibliában csak ezen a három helyen látjuk, hogy a nyelveken szólás a Szent Szellemmel való betöltekezés bizonyítéka. A Cselekedetek könyvében ezrek hittek Jézusban, és említés sincs a nyelveken szólásukról (Cselekedetek 2:41, 8:5–25, 16:31–34, 21:20). A Biblia sehol nem tanítja azt, hogy a nyelveken szólás a Szent Szellemmel való betöltekezés kizárólagos bizonyítéka lenne. Sőt, az Újszövetség ennek az ellenkezőjét tanítja. Arról olvasunk, hogy minden krisztushívőben ott van a Szent Szellem (Róma 8:9; 1 Korinthus 12:13; Efézus 1:13–14), de nem minden hívő szól nyelveken (1 Korinthus 12:29–31).

Akkor miért volt a nyelveken szólás a Szent Szellemmel való betöltekezés bizonyítéka ebben a három igeszakaszban a Cselekedetek könyvében? A Cselekedetek 2 azt jegyzi fel, hogy az apostolok bemerítkeztek Szent Szellembe, és erőt kaptak az evangélium hirdetéséhez. Az apostolok azért tudtak más nyelveken szólni, hogy anyanyelvükön oszthassák meg az evangéliumot az emberekkel. A Cselekedetek 10 azt jegyzi fel, amikor Péter apostol elküldetett, hogy nem zsidó emberekkel ossza meg az örömhírt. Zsidó lévén, Péternek és őskeresztyén kortársainak nehezére esett befogadni a pogányokat (nem zsidókat) a gyülekezetbe. Isten azért ruházta fel a pogányokat a nyelveken szólás ajándékával, hogy bemutassa: ugyanazt a Szent Szellemet kapták ők is, mint a tanítványok (Cselekedetek 10:47, 11:17).

A Cselekedetek 10:44–47 így ír erről: „Míg ezeket a szavakat mondta Péter, leszállt a Szentlélek mindazokra, akik hallgatták az igét. És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka. Hallották ugyanis, amint nyelveken szóltak, és magasztalták az Istent. Akkor megszólalt Péter: ’Vajon megtagadhatja-e a vizet valaki ezektől, hogy megkeresztelkedjenek, akik ugyanúgy megkapták a Szentlelket, mint mi?’” Később Péter annak bizonyítékaként idézi fel az eseményeket, hogy Isten a pogányokat is megmenti (Cselekedetek 15:7–11).

A nyelveken szólást sehol sem olyan ajándékként látjuk, amelyre minden keresztyénnek számítania kellene, amikor elfogadja Jézus Krisztust személyes megváltójának és így bemerítkezik Szent Szellembe. Sőt, az Újszövetségben feljegyzett összes megtérésből csak kettőnél találkozunk a nyelveken szólással ebben az összefüggésben. A nyelveken szólás egy konkrét időben, konkrét céllal adott csodás ajándék volt. Soha nem volt a Szent Szellem befogadását bizonyító kizárólagos ajándék.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bizonyítéka-e a Szent Szellem befogadásának a nyelveken szólás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries