settings icon
share icon
Kérdés

Mikortól nem taníthatják már nők a fiúkat a gyülekezetben?

Válasz


Mielőtt a mai cikkünk témáját kibontanánk, arra kérünk, hogy oldalunkon olvasd el a nők pásztori-, és gyülekezeti szolgálatáról szóló írásainkat. Amennyiben a végső következtetés, mely szerint a nők nem taníthatnak, és nem gyakorolhatnak szellemi hatalmat férfiak felett, valamint nem pásztorolhatják a gyülekezet férfi tagjait, megáll a Biblia fundamentumán, mint ahogy erről mi itt a gotquestions.org-nál meg vagyunk győződve, akkor egy ponton az a kérdés is felmerül, hogy hány éves korától tekinthető a fiú férfinak? Hogy ez milyen kontextusban válik jelentőssé, arra rögtön kitérünk...

Vajon vezethet-e nő olyan ifjúsági csoportot, melyben fiúk és lányok egyaránt részt vesznek? Taníthat-e nő serdülő srácokat a vasárnapi iskola keretein belül? Milyen megítélés alá esik, ha egy férfi és egy nő egyszerre vezeti ezt az osztályt? Lehet, hogy többnyire ősz főkkel telt magyar gyülekezeteink szemszögéből e kérdések túlságosan is aprólékosnak tűnnek, a bibliai hitelvek gyakorlati alkalmazásának szempontjából viszont cseppet sem azok (a fordító megjegyzése). Olyan kérdésekkel állunk itt ugyanis szemben, melyekre a Biblia nem ad konkrét választ.

A Biblia nem beszél közvetlenül arról, hogy nő taníthat-e tinédzser fiúkat, mint ahogy arra sem mutat rá egyértelműen, hogy mikor lesz a fiúból férfi. Az ószövetségi időkben 20 évesen az ember már katonai szolgálatot vállalhatott, valamint népszámláláskor a néphez számolták (4.Mózes 1:3). Ebből tehát az következik, hogy a húsz éves fiatalembereket már férfinak tekintették. Az emberek által szerzett - azaz nem Istentől ihletett - zsidó bölcseleti könyv, a Misna, 13 évben határozza meg az erkölcsi és vallási felelősségvállalás (és felelősségre vonhatóság) életkorát. Az viszont sehol sincs megírva a Bibliában, hogy a fiú 13, 18, esetleg 20 éves kortól számít már férfinak, vagy hogy pontosan milyen kortól férfi a fiú.

Annak tekintetében azonban igen pontosan fogalmaz a Szentírás, hogy a gyülekezet tanítójának hivatalos szerepét kizárólag férfi töltheti be. Amennyiben tehát már csak egy felnőtt férfi is van a hallgatóság soraiban, nő nem taníthat. Ami azonban továbbra sem világos, hogy mikor lesz a fiúból férfi. Nagy általánosságban szólva elmondható, hogy mindazon gyülekezetek, melyek a komplementarista felfogást képviselik (lásd kapcsolódó szócikünket “Mi a komplementarizmus?” címmel), már azon osztályokba is kizárólag férfi tanítókat engednek, melyekben tini fiúk vannak. Ezzel az elővigyázatos megközelítéssel mi sem ronthatunk el túl sok mindent, ugyanis általa megelőzzük, hogy megsértsük a Biblia azon rendeletét, mely nőnek nem engedi meg a lelkipásztori szerep betöltését. Azt azonban már nem jelenthetjük ki ilyen biztonsággal, hogy nő sosem taníthat 13 és 18 év közötti fiúkat, legalább is addig nem, míg nem egyértelműen tisztázott, hogy hány éves kortól férfi a férfi. Ez persze nem azt jelenti, hogy nőnek ne lehetne fiú gyermek tanítványa, hogy ne bátoríthatná, inthetné és fegyelmezhetné őt, valamint hogy szellemi értelemben ne mutathatna neki irányt. A “Legyetek az én követőim, mint én is a Krisztusé”— vezérelv követése ugyanis minden egyes keresztény hívő feladata (1.Korinthusbeliekhez 11:1).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mikortól nem taníthatják már nők a fiúkat a gyülekezetben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries