settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia női szereplő eldönthették, hogy kihez mennek hozzá?

Válasz


A Bibliában említett házasságok között sok olyan volt, amelyben a szülők proaktívan részt vettek a gyermekeik párjának kiválasztásában. Az előre elrendezett házasságok gyakorlata családonként és közösségenként nagyon eltérő volt. Számos kultúrában azonban már a legkorábbi időktől fogva így rendezték a házasságokat. Ábrahám például megparancsolta a szolgájának, hogy keressen feleséget Izsák nevű fiának (1.Mózes 24. fejezete). A szolga, Rebeka személyében, talált is egy potenciális jövőbelit Izsák számára, mégis nyilvánvaló, hogy Rebekának volt bizonyos választási lehetősége azt illetően, hogy elfogadja-e az ajánlatot (57-58. igeversek).

Később Rebeka fia, Jákob is talált egy nőt, akit megszeretett, így alkut kötött annak apjával, Lábánnal, hogy hét évig dolgozik cserébe azért, hogy Rákhelt feleségül vehesse (1.Mózes 29. fejezet). Bár tehát itt is egy előre elrendezett házasságot láthatunk, úgy tűnik, Rákhel és Jákob egyaránt vágyott rá, hogy e megállapodás létrejöjjön.

A nyugati házasságokkal ellentétben, amelyek esetében gyakran több randevút is tartanak a tényleges házasságkötés előtt, az ősi zsidó szokások sokkal visszafogottabb gyakorlatról voltak ismeretesek, amely általában az adott férfi és a nő közötti vonzalomból kiindulva magában foglalta a két család közötti megállapodását, a feleség családjának adott jegyajándékot, valamint egy hétnapos esküvői ünnepséget. Az eljegyzés zsidó szokására vezethető vissza, hogy a házasság előtti nemi élet kisebb valószínűséggel fordult elő (így a csonka családok, vagy az apák nélkül felnövekedő gyermekek szociális problémája szinte teljesen ismeretlen volt – a fordító megjegyzése), és válásra is ritkábban került sor.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy az előre elrendezett házasságok az ókorban szokásosak voltak, az Ószövetségben pedig több példát is találunk rájuk. Az előre elrendezett házasságok gyakorlata a család és a hűség iránti erős elköteleződés érzéséből fakadt, ami a házassági szövetség melletti erősebb elkötelezettséghez is gyakran hozzájárult. A Bibliában azonban sok esetben láthatjuk azt, hogy a házasság alapja egy olyan hivatalos megállapodás volt, amelyben a férfi és a nő kölcsönösen frigyre akart lépni egymással.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia női szereplő eldönthették, hogy kihez mennek hozzá?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries