settings icon
share icon
Kérdés

Lehetnek nők presbiterek a gyülekezetben?

Válasz


Azzal kapcsolatban, hogy szolgálhatnak-e nők presbiterként a gyülekezetben, két elterjedtebb nézet van. Amennyiben a nő megfelel az 1Timóteus 3:1-7 és Titusz 1:5-9 szakaszaiban előírtaknak, az egalitárius nézet szerint nő is szolgálhat presbiterként. A komplementáris nézet épp az ellenkezőjét vallja, miszerint a nők nem tölthetik be a gyülekezetben a presbiter szerepét.

Vizsgáljuk meg az 1Timóteus 3:1-7-et: „Igaz beszéd ez: ha valaki püspökségre törekszik, jó munkát kíván. Szükséges tehát, hogy a püspök legyen feddhetetlen, egyfeleségű férfi; megfontolt, józan, tisztességes, vendégszerető, tanításra alkalmas;nem részeges, nem kötekedő, hanem megértő, a viszálykodást kerülő, nem pénzsóvár; Olyan, aki a maga háza népét jól vezeti, gyermekeit engedelmességben és teljes tisztességben neveli. Mert ha valaki a maga háza népét nem tudja vezetni, hogyan fog gondot viselni az Isten egyházára? Ne újonnan megtért ember legyen, nehogy felfuvalkodva az ördöggel azonos ítélet alá essék. Szükséges, hogy a kívülállóknak is jó véleményük legyen róla, nehogy gyalázatba és az ördög csapdájába essék."

Az idézett angol változatban tíz alkalommal fordul elő hímnemű névmás az 1Timóteus 3:1-7-ben. Ez alapján a szakasz felületes olvasása után is arra a következtetésre jut az átlagos olvasó, hogy az elöljáró férfi kell legyen. Az „egyfeleségű férfi" kifejezés szintén arra enged következtetni, hogy ezt a tisztséget férfinak kell betöltenie. Ugyanezek a pontok érvényesek a párhuzamos szakaszra, a Titusz 1:5-9-re is.

Az elöljáró tisztség kritériumait tartalmazó szakaszok nem adnak teret a női vezetésnek, ugyanis a hímnemű névmások és szavak szigorúan amellett érvelnek, hogy az elöljáró tisztség csak férfiakra korlátozódik. Akárcsak a hasonló témájú viták esetében, a női vezetés tiltása nem sovinizmust takar. Semmi esetre sem jelenti ez azt, hogy a férfiak feljebbvalók lennének a nőknél. Egyszerűen arról van szó, hogy Isten az elöljárói/presbiteri tisztséget csak azért szánta a férfiaknak, mert így tervezte meg a gyülekezet működését. Az istenfélő férfiak látják el a vezetői szerepet, miközben a nők az elengedhetetlenül fontos támogatói szolgálatokat látják el.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehetnek nők presbiterek a gyülekezetben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries