settings icon
share icon
Kérdés

Lehetnek nők diakónusok a gyülekezetben?

Válasz


A Szentírás nem ad világos tanítást arról, hogy szolgálhatnak-e nők diakónusként. Úgy tűnik, hogy az a kitétel, miszerint a diakónusok „olyan férfiak legyenek, akiknek tekintélyük van mások előtt" (1Timóteus 3:8, Egyszerű) és „egyfeleségű férfiak" legyenek (1Timóteus 3:12), kizárja a nőket diakónusi tisztségből. Némelyek szerint azonban az 1Timóteus 3:11 nőkre vonatkozik, ugyanis a feleségnek fordított görög szó egyszerűen nőt is jelenthet. Pál itt valószínűleg nem a diakónusok feleségére gondol, hanem a női diakónusokra. A „hasonlóan" szó használatával azt sugallhatja, hogy egy harmadik csoportról beszél, akik a vének/presbiterek és diakónusok mellett szintén lehetnek vezetők. Ezen kívül Pál nem nevezett meg semmilyen kitételt a vének feleségeit illetően, amikor a presbiterség kritériumait sorolta fel. Akkor miért beszélne a diakónusok feleségeinek a kritériumairól? Ha fontos volna, hogy a vezetők feleségei bizonyos módon viselkedjenek, akkor logikus lenne azt hinnünk, hogy fontosabb (vagy legalább ugyanolyan fontos) volna, hogy a vének feleségei is úgy viselkedjenek, hiszen a vének előkelőbb szerepet töltenek be a gyülekezetben. De Pál semmilyen kitételhez nem köti a vének feleségeit.

A Róma 16:1 ugyanazt a szót használja Fébére, mint az 1Timóteus 3:12. Az azonban nem egyértelmű, hogy Fébé diakónus-e vagy csak egy szolgáló. A korai egyházban a női szolgák gondoskodtak a beteg hívőkről, a szegényekről, idegenekről és börtönben levőkről. Taníthattak gyerekeket és más nőket (Titusz 2:3-5). Lehet, hogy Fébé nem volt hivatalos diakónus, de Pál elég sokra tartotta ahhoz, hogy megbízza azzal a határtalan felelősséggel, hogy eljuttassa a Pál levelét a római gyülekezetnek (Róma 16:1-2). Világos, hogy nem volt kisebbrendű vagy kevésbé alkalmas személy, hanem egy megbecsült és értékes tagja Krisztus testének.

A Szentírás nem támasztja alá a női diakónusok tisztjét, de nem is zárja ki. Néhány egyház bevezette a diakonissza szolgálatot, de a legtöbb valamilyen formában megkülönbözteti a férfi diakónusok tisztségétől. Ha egy gyülekezet bevezeti a diakonissza tisztséget, a vezetőségnek gondoskodnia kell arról, hogy a diakonisszák engedelmeskedjenek a Pál előírásainak, amelyek a nők szolgálatára vonatkoznak (pl. 1Timóteus 2:11-12), amiként a vezetőség is engedelmeskedik a gyülekezet hatalmi rendszerének, és végső soron a legfőbb hatalomnak, Krisztus Jézusnak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehetnek nők diakónusok a gyülekezetben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries