settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a dolgozó nőkről?

Válasz


Sok házasságban és családban felmerül a kérdés, hogy jó-e, ha az asszony munkát vállal, és eljár otthonról dolgozni. A Biblia több helyen is beszél a nők szerepéről. A Titusz 2:3-4-ben például a következő feladatot bízza Pál az idősebb asszonyokra: „…neveljék józanságra a fiatal asszonyokat, hogy ezek is szeressék a férjüket és gyermekeiket, és józanok, tiszták, háziasak, jók, férjük iránt engedelmesek legyenek, nehogy miattuk érje gyalázat Isten igéjét.” Ebből a szakaszból világos tehát, hogy ha egy fiatalasszonynak gyermekei vannak, kötelessége gondoskodnia róluk, az idősebb asszonyok feladata pedig a fiatalabbak tanítása, és hogy Isten dicsőségére, példamutatóan éljenek. Az idősebb asszonyok tehát ezen elhívásukat szem előtt tartva, az Úr vezetése és saját belátásuk szerint tölthetik az idejüket.

A Példabeszédek 31-ben a „derék asszony” dicséretéről olvasunk. A szerző a 11. verstől elkezdődően azért dicséri az asszonyt, mert minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy gondot viseljen a családjáról. Keményen dolgozik, hogy rendben legyen a háza tája, és szépen járatja az övéit. A 16, 18, 24 és 25. versek szerint mindezeken felül gyapjúvállalkozást is működtet, és abból teremt elő némi mellékest a családjának. Fontos azonban a motivációja: az üzleti tevékenység számára eszköz egy cél eléréséhez, nem pedig a cél maga. Az övéiről akar gondot viselni, nem pedig karriert építeni vagy lépést tartani a szomszédokkal. A munkája másodlagos a számára, és csak az igazi elhívása: a férjéről, gyermekeiről és háztartásáról való gondoskodás után következhet.

A Biblia sehol sem tiltja, hogy az asszonyok is állást vállaljanak, de világosan tanít az asszonyok által követendő fontossági sorrendről. Ha valaki elhanyagolja a férjét és a gyermekeit a munkája miatt, akkor nem jól teszi, hogy eljár dolgozni. Ám ha egy keresztény asszony az állása mellett is szeretetteljes, otthonos légkört tud teremteni a gyermekei és a férje számára, akkor minden rendben a választásával. Ki-ki a belátása szerint dönthet tehát ebben a kérdésben, de fontos a fenti alapelvek szem előtt tartása. Sem azokat az asszonyokat nem szabad elítélni, akik elhelyezkedtek, sem azokat lenézni, akik minden idejüket és energiájukat a családjuknak és a háztartásnak szentelik.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a dolgozó nőkről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries