settings icon
share icon
Kérdés

Mit tegyünk, ha környékünkön nincs gyülekezet, ahova járhatnánk, vagy nincs hívő közösség, amelybe csatlakozhatnánk?

Válasz


Az, hogy a keresztyének hol, mikor és hogyan élik meg a hitüket, a világ nagyon sok részén korlátozva van. Néhány országban az istentiszteletek bármilyen formája tilos, és néhány elnyomó rezsim letartóztatja és megöli a keresztyéneket pusztán azért, mert megvallják vagy gyakorolják a hitüket. Az ilyen területeken élő keresztyének jelentős lépéseket kell tegyenek ahhoz, hogy a gyülekezet minden formáját nélkülözve, egy Isten ellenes országban hitükben növekedni és épülni tudjanak.

Ha egy hívő olyan országban él, amelyben a Biblia és bibliatanulmányozó segédletek birtoklása megengedett, az ige mindennapos tanulmányozása elengedhetetlen, különösen akkor, ha a többi hívővel való közösség lehetetlen. Fontos, hogy naponta személyesen időt szánjunk Isten igéjének tanulmányozására és imádkozásra. Azoknak, akik olyan országban élnek, ahol a Biblia birtoklása törvénybe ütközik, az internet segítségükre lehet. Számos honlap hozzáférést nyújt a Bibliához. Még online közösségi csoportok is léteznek, hogy a hívők kommunikálhassanak és egymást bátoríthassák. Isten igéjét tanító rádióadások szintén rendelkezésre állnak a világ szinte minden országában, még akkor is, ha rövidhullámon, nagy távolságokból sugározzák őket.

Ha találunk néhány másik hívőt a korlátozott területen, elindíthatunk egy „földalatti" házi csoportot, hogy együtt tanulmányozzuk Isten igéjét és imádkozzunk. A házi gyülekezeti mozgalom Kínában egy erős és élő közösséget eredményezett az üldözött keresztyének között. Azok, akik a Közel-Keleten indítottak földalatti házi csoportokat, óriási éhséget tapasztaltak Isten igéje iránt a környéken lakó, angolul beszélő külföldi munkások között. Ezek a hűséges hívők minden héten váltogatják a helyszíneket, a meghívást kizárólag szóban terjesztik, és a nehéz és ellenséges időkben hatalmas lelki növekedést tapasztalnak.

Isten gyermekeit semmi sem választhatja el Isten szeretetétől, amely Krisztusban van (Róma 8:38-39). Még a többi hívőtől való elszigeteltség esetén is képes egy hívő szoros kapcsolatot ápolni az Úrral, és Isten ilyenkor is bátorítani és erősíteni fogja. A hívők a Szentlélek ajándékát kapták, aki bennünk lakozik (Efezus 1:13-14), és a Vigasztaló átsegít minket a veszélyes helyzeteken. A keresztyénség történelme tele van olyan történetekkel, amelyekben a hívők még az elképzelhető legádázabb üldöztetés és elszigeteltség alatt is erős hitet tanúsítottak. Soha ne becsüljük alá a Szentlélek erejét a hívőkben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit tegyünk, ha környékünkön nincs gyülekezet, ahova járhatnánk, vagy nincs hívő közösség, amelybe csatlakozhatnánk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries