settings icon
share icon
Kérdés

A mennyek országában lesznek még különböző nemek?

Válasz


Máté evangéliumának 22:30-as igerészében Jézus Krisztus azt mondja, hogy a mennyben már nem házasodnak majd az emberek, éppúgy mint az angyalok sem. Azonban ez távolról sem jelenti azt, hogy a menny lakosai nem-nélküliek volnának. Az angyalok bibliai említésénél legtöbbször maszkulin, azaz férfi, névelővel jelennek meg a Szentírás hasábjain, nem pedig – az Írások eredeti nyelvein rendelkezésre álló – semleges névelővel. Így tehát nincs okunk azt feltételezni, hogy az angyalok nem-nélküliek volnának.

A Bibliában nem találunk semmi arra utaló jelt sem, hogy a mennybe belépők elveszítik nemüket. A Jelenések könyvének beszámolójából (21.-22. fejezet) épp azt fedezzük fel, hogy Isten az Éden kertjében volt eredeti állapotot állítja vissza, valamint hogy annak tökéletességét még fokozza is. Emlékezzünk rá, hogy a nemi különbségek nem az ördögtől valók, épp ellenkezőleg. Isten azért alkotta Évát, hogy Ádámot minden tekintetben kiegészítse, azaz egésszé tegye őt. A házasság ennek a kapcsolatnak ad mintát és keretet. Mivel a házasság e két komplementer-, egymást minden értelemben kiegészítő, pólus között jöhet létre, ezért a házasság a különböző nemek bevonása nélkül definíció szerint sem házasság. Isten Szent Lelke nagy titkot tár elénk Pál apostolon keresztül, mikor elárulja nekünk, hogy a házasság valójában Jézus Krisztus és az egyház örökkévaló egybekelésének homályos előképe. Az egyház itt semmiképp sem egyik-, vagy másik földi egyházat jelöli, hanem mindazokat a hívőket, akik valós és élő kapcsolatban élnek Jézus Krisztussal. A legtöbb felekezet soraiban jó eséllyel találunk ilyen hívőket. Ebben az el nem múló frigyben Jézus Krisztus a vőlegény, míg az egyház az Isten Szent Lelke által betöltött-, és az Általa felékesített menyasszony (Efézusbeliekhez 5:25-32).

Annak ellenére, hogy ezt szó szerint nem tanítja a Biblia, nagyon valószínű, hogy a mennybe bebocsátást nyerő emberek megtartják földi nemüket. A nemünk egyben identitásunk egy részét is képezi. Ez az identitás messze túlmegy a puszta testi nemi jellemzőkön: természetünk egy szelete ez, mely azt is mutatja, hogyan közeledünk és viszonyulunk Istenhez. Ennélfogva úgy tűnik, hogy az egy-egy nemhez oly szorosan kötődő pozitív női és férfi jellemvonások szintén új dicsőségben és tökéletességben fognak megjelenni. Érvelésünket továbbá támogatja az a tény is, hogy Jézus Krisztus halála és feltámadása után is földi nemének hasonlatosságában jelent meg számos alkalommal követőinek.

EnglishVissza a magyar oldalra

A mennyek országában lesznek még különböző nemek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries