settings icon
share icon
Kérdés

Mit tegyünk, ha a hittestvér szíve állapota igen-, de fizikai állapota nem teszi lehetővé a bemerítkezés általi megkeresztelkedést?

Válasz


A legjobb talán az, ha mai kérdésünk megválaszolását a fogalom kifejtésével kezdjük, vagyis annak tisztázásával, hogy mi a megkeresztelkedés, és mi nem. A Biblia szerint a Jézus Krisztus nevére való megkeresztelkedés egy külső szemmel is látható tanúsága annak, ami a hívő szívének belső kamrájában ment végbe. A keresztség vétele nem más, mint a hívő Jézus Krisztus halálával-, eltemetésével-, és feltámadásával való azonosulásának jelképes kifejezése. A Rómabeliekhez írt levél 6:3-4 igehelye úgy jellemzi ezt a cselekedetet, mint az óemberünk (régi bűnös természetünk) halálra adását, Jézussal való eltemetését, valamint az újemberünk (újjá teremtett belső lényünk) Jézus Krisztussal való feltámadását az új életre.

A keresztség nem előfeltétele annak, hogy megváltásban részesüljünk, mint ahogyan maga a bemerítkezésünk aktusa sem bír semmiféle üdvözítő erővel (vagyis üdvözülnek úgy emberek, hogy szívük Uraként elfogadták Jézust, megkeresztelkedni viszont nem volt lehetőségük, és elkárhoznak úgy emberek, hogy akár többször is meg lettek keresztelve, élő kapcsolatuk azonban sosem volt az Úrral - a fordító megjegyzése). A keresztség sokkal inkább annak a jele, hogy a megváltásunk már végbement. Megkeresztelkedésünkkel az emberek-, és minden teremtett szellemi lény előtt arról teszünk bizonyságot, hogy elfogadtuk, és örömmel igénybe vesszük Jézus Krisztus értünk tett helyettesítő áldozatát. Nem véletlen tehát, hogy magát a vízkeresztséget az erről való szóbeli bizonyságtétel előzi meg. Ez a bizonyság valójában sokkal többet nyom a latba, ez a "rituálé" legfontosabb része, nem pedig a fehér ruhában való pironkodás, meg az alámerülés.

Míg a Biblia annak tekintetében teljesen világosan fogalmaz, hogy e mélyen szimbolikus cselekedet helyes kiviteli módja a bemerítéses keresztségvétel, addig arról az esetről nem ejt szót, melyben egy személy be szeretne merítkezni, de egyszerűen fizikailag nem képes rá. Vannak, akik azt mondják, hogy ilyenkor még akár a vízhintéses megkeresztelkedés is szóba jöhet. Míg a víz fejre való ráöntése, vagy hintése nagy jóindulattal sem hozható összhangba a keresztség szimbolikus jelentésével (vagyis a test halálával, a földbe való alámerüléssel, és az abból való kijövetellel - feltámadással), addig nyilván elképzelhetőek olyan helyzetek, mikor a test teljes bemerítése lehetetlen. Ha tehát egy személy be szeretne merítkezni, de ez fizikai korlátokba ütközik, akkor sincs semmi gond: a hittestvérek gyülekezetében nyilvánítsa ki, hogy egyedül az Úr Jézus Krisztusban bízik lelki üdvéért, hogy életében és halálában is Vele azonosul, és hogy egyedül Őt akarja követni. Ha ezt megteszi, akkor hiba és hiány nélkül beteljesítette mindazt, amit a megkeresztelkedés "rituáléja" valóban kifejezni hivatott.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit tegyünk, ha a hittestvér szíve állapota igen-, de fizikai állapota nem teszi lehetővé a bemerítkezés általi megkeresztelkedést?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries