settings icon
share icon
Kérdés

Mire gondolt Jézus, amikor azt mondta: „nem múlik el ez a nemzedék"?

Válasz


Ez az utolsó időkkel kapcsolatos idézet a Máté 24:34, Márk 13:30 és Lukács 21:32-ben található. Jézus azt mondta: „Bizony, mondom néktek, hogy nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik." Az említett események (az Antikrisztus megjelenése, a szent hely megszentségtelenítése, a nap elsötétedése) nem következtek be azoknak az idejében, akik Jézus korában éltek. Nyilvánvalóan Jézus valami mást érthetett az „ez a nemzedék" alatt.

A „nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik" megoldása a szövegkörnyezetben keresendő, azaz meg kell értenünk a Máté 24:34-et körülvevő verseket, különösen az előtte levőket. A Máté 24:4-31-ben Jézus nyilvánvalóan próféciát mond, jövőbeli eseményekről beszél. Jézus már megmondta azoknak, akik a földi szolgálata ideje alatt vele egyszerre éltek, hogy a királyság elvétetett tőlük (Máté 21:43). Ezért szükségszerű, hogy a Máté 24-25 eseményeit a jövőbe helyezzük. A nemzedék, amely „nem múlik el", amíg Jézus vissza nem jön, egy jövőbeli nemzedék, vagyis egy olyan nemzedék, amely az előrevetített események idejében fognak élni. A nemzedék szó azokra az emberekre utal, amelyek a jövőben fognak élni, amikor a Máté 24-25 eseményei bekövetkeznek.

Amikor Jézus azt mondja, hogy „nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik", azt akarja ezzel kifejezni, hogy az utolsó idők eseményei gyorsan lezajlanak. Mihelyst elkezdjük észrevenni a vég jeleit, a vég már úton is lesz: a második eljövetel és az ítélet az utolsó nemzedék idejében bekövetkezik. Jézus ezt az értelmezést egy példázattal támasztotta alá a Máté 24:32-33-ban: „Okuljatok a fügefa példáján: amikor már zsendül az ága, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor mindezt látjátok, vegyétek észre, hogy közel van ő, az ajtó előtt." A fügefa leveleinek megjelenése biztos jele a nyárnak, és a világ végének biztos jele, hogy „mindezek" a dolgok megtörténnek. Azoknak, akik akkor a földön élnek, csak kevés idejük lesz.

Egy másik magyarázat az lehet, hogy Jézus próféciájának a Máté 24-ben kettős beteljesedése van. E nézet szerint „ez a nemzedék" azokra az emberekre vonatkozik, akikhez éppen szólt, és az előrejelzett eseményeknek egy része már az ő idejükben beteljesedett. Amikor Kr.u. 70-ben a rómaiak elpusztították a jeruzsálemi templomot, Jézus próféciája részben beteljesedett, és Jeruzsálem bukása egy ízelítőt adott abból, amik majd ezután jönnek. Jézus próféciájának sok vonatkozása azonban nem valósult meg Kr.u. 70-ben, mint pl. a Máté 24:29-31-ben említett égi jelek. Ezzel a kettős beteljesedés nézettel az a baj, hogy nem összeegyeztethető Jézus kijelentésével, miszerint „mindez" megtörténik „ennek a nemzedéknek" az idejében. Jobb ezért úgy tekinteni „erre a nemzedékre", mint amely konkrétan az utolsó idők eseményei idején fog élni.

Lényegében Jézus azt mondja, hogy ha már elkezdődtek az utolsó idők, gyorsan le fognak zajlani. A kegyelem ideje nagyon sokáig tartott. De amikor az ítélet végre megérkezik, a dolgok lóhalálában fognak történni. Ezt a gyors befejezést tükrözi a Szentírás sok más szakasza: Máté 24:22, Márk 13:20, Jelenések 3:11; 22:7, 12, 20).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire gondolt Jézus, amikor azt mondta: „nem múlik el ez a nemzedék"?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries