settings icon
share icon
Kérdés

Jézus hibás/hamis kijelentést tett tanítványainak a Lukács 9:27-ben?

Válasz


Lukács evangéliumának 9:27 igerészét így olvassuk: “Mondom pedig néktek bizonnyal, hogy vannak az itt állók közül némelyek, kik a halált meg nem kóstolják, mígnem meglátják az Istennek országát” (a párhuzamos igerészeket a Máté 16:28- és a Márk 9:1-ben találjuk). A szóban forgó kijelentés közvetlen szövegkörnyezetében mindhárom szinoptikus (együttlátó) evangéliumban Jézus elváltozásáról olvasunk. Ennek tükrében tehát nem áll meg az az értelmezés, mely szerint Jézus itt azon eljövetelére hivatkozott, melynek idejében felállítja majd földi királyságát. A kontextus sokkal inkább azt sugallja, hogy az ún. elváltozásra utalt. Az eredeti görög kifejezést, mely a Károlyi fordításban “Isten országaként” jelenik meg, a magyar “királyság” szavunk-, vagy a “királyi pompa” jelzős szerkezet is helyesen adja vissza. Ennek ismeretében kicsit sem légből kapott azt állítani, hogy Jézus arra célzott, hogy a három jelenlévő apostol egyike sem hal meg addig, míg meg nem látják Őt igaz fényében, vagyis a menny Királyaként. Az elváltozás során erre pedig sor is került.

Az imént idézett igerész az “elváltozásnak”-, idegen szóval “transzfigurációnak” nevezett eseményről számol be. Az ige tanúsága szerint Jézus tehát felvitte magával Pétert, Jakabot és Jánost a hegyre, ahol Mózes és Illés – az ószövetségi törvény és az ószövetségi próféták fő képviselőiként – jelentek meg szemeik láttára, kikkel az Úr Jézus egy fel nem jegyzett beszélgetést is folytatott. Az elváltozás kifejezés arra vonatkozik, hogy Jézus egyszer csak teljes isteni dicsőségében és pompájában jelent meg a tanítványok előtt, miközben a megdicsőült Mózessel és Illéssel értekezett. Így egy rövid bepillantást nyerhet(t)ünk abba, hogy milyen látvány vár majd minket Jézus mennyei királyságában. Amikor aztán még mennyei szózat is zendült az égből, mely újfent megerősítette Jézus Istenségét, akkor a tanítványok “igen megrémülének” és “arczra esének” (Máté 17:6).

A Máté 16:28-ban, a Márk 9:1-ben, valamint a Lukács 9:27-ben található igerész legtermészetesebb és legkézenfekvőbb interpretációja az, hogy Jézus kijelentése valóban az elváltozásra vonatkozott, melyre annak elhangzása után kereken hat nappal sor is került, mégpedig pontosan úgy, ahogyan Jézus azt előre megjelenítette: az ott állók közül “némelyek” (azaz az apostolok közül hárman) valóban meglátták Isten országát. Az ígéret után következő igerészek mindegyik együttlátó evangéliumban Jézus elváltozását mutatják be, vagyis azt, hogy milyen lesz az Isten országa, mikor a Király dicső fényében látjuk majd meg. Ez a kontextuális kapcsolat erősen azt sugallja, hogy minden bizonnyal ez a helyes értelmezés.

EnglishVissza a magyar oldalra

Jézus hibás/hamis kijelentést tett tanítványainak a Lukács 9:27-ben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries