settings icon
share icon
Kérdés

Nem biblikus módon voltam megkeresztelve. Be kell-e merítkeznem?

Válasz


A Biblia nagyon világosan tanít a keresztségről. Két dolgot kell megértenünk. 1. A keresztségre az után kell sor kerülnie, hogy az illető elfogadta Jézus Krisztust személyes Megváltójaként, és csak benne bízik az üdvösségét illetően. 2. A keresztségnek bemerítés által kell történnie. A görög baptidzo szó szó szerinti jelentése: vízbe bemeríteni, alámeríteni. A bemerítés a keresztség egyetlen formája, amely pontosan visszaadja azt, amit jelképez: a hívő meghal, eltemettetik Krisztussal, és feltámad új életre (Róma 6:3-4).

Ha ezt a két pontot szem előtt tartjuk, mi van azokkal, akik nem biblikus keresztségben részesültek? A tisztánlátás végett ezt a módot is bontsuk két részre. Először is, az ilyen személyek azelőtt voltak megkeresztelve, mielőtt keresztyénné lettek volna. Jó példával szolgálnak erre azok, akiket csecsemőkorban kereszteltek meg, vagy azok, akiket későbbi életkorban, de ők sem igazán ismerték Jézust, amikor erre sor került. Ilyen esetekben igen, az illetőnek be kell merítkeznie. Ismétlem, a Biblia szerint a keresztségnek az üdvösség elnyerését követően kell bekövetkeznie. A keresztség jelképe értelmét veszti, ha az illető nem fogadta el Jézus Krisztust megváltójaként.

Másodszor, vannak olyanok, akik a hitrejutást követően keresztelkedtek meg, de nem bemerítés által. Ez egy kicsit nehezebb kérdés. Azt is mondhatnánk, hogy az ilyen személy nem részesült valódi keresztségben. Ha meghintés vagy ráöntés révén keresztelkedett meg, akkor ez nem felel meg a baptidzo szó jelentésének, a bemerítésnek. A Biblia azonban sehol nem beszél konkrétan olyanokról, akik megkeresztelkedtek volna, de ne lettek volna bemerítve. A kérdést tehát egyénenként kell megvizsgálni. Az a hívő, aki nem biblikusan volt megkeresztelve, kérjen bölcsességet az Úrtól (Jakab 1:5). Ha a hívő lelkiismerete nem hagyja nyugodni, jobb, ha bemerítkezik biblikus módon, hogy a lelkiismerete megnyugodjon (Róma 14:23).

EnglishVissza a magyar oldalra

Nem biblikus módon voltam megkeresztelve. Be kell-e merítkeznem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries