settings icon
share icon
Kérdés

Ki lehet a Jelenések könyvében említett négy lelkes állat?

Válasz


A négy lelkes állat említését a Jelenések könyvének 4:6-9; 5:6-14; 6:1-8; 14:3; 15:7; és 19:4 igehelyein találjuk. Az ezen teremtményeket leíró szövegek cseppet sem utalnak arra, hogy jellemzésüket képletesen kéne értsük - valódi, tényleges lényekről van tehát szó. A négy lelkes állat (szó szerint “lény”) az angyali lények vagy kerubok egy különleges, magasztos rendje. Ez abból is világosan kitűnik, hogy milyen közel vannak Isten trónjához: az Ezékiel 1:12-20 igerész azt sugallja, hogy állandóan az Isten trónja körül sürögnek és forognak.

A Jelenések 5:6-14 a négy lelkes állat feladatait, rendeltetését írja le. Leborulnak és imádják a Bárányt, Jézus Krisztust, ugyanazt a tiszteletet adva neki, mint az Atyának (Jelenések 4:8). Ebben egyben a Jézus Krisztus istenségét megerősítő igei bizonyítékot is láthatjuk. Náluk és a huszonnégy vénnél“... hárfák és aranypoharak lévén, jóillatokkal tele, a mik a szentek imádságai” (Jelenések 5:8). Az Ószövetségben a hárfa gyakran az istentisztelet szerves részét képezi, valamint a próféciákhoz is kötődik (2.Királyok 3:15; 1.Krónikák 25:1). A tömjén a szentek imáit jelképezi. A négy lelkes állat és a huszonnégy vén tehát együttesen a kezében tartja mindazt, amit a próféták valaha megjövendöltek, úgy mint a hívők minden valaha felszállt imáját is. Könyörgéseik hamarosan valóra is lesznek váltva.

A négy lelkes állat rendeltetése abban áll, hogy Isten szentségét hirdesse, valamint hogy Isten imádatát és dicsőítését vezesse. Valamilyen módon azonban Isten igazságszolgáltatásával is kapcsolatban kell álljanak, mert amikor az első négy pecsét felnyittatik, és a négy lovas elindul a pusztításra, akkor az ő hatalmas, mennydörgő hangjuk parancsolja minden egyes lovasnak: “jöjj és lásd” (Jelenések 6:1-8). A lovasok pedig engedelmeskednek a négy teremtmény felszólításának, ami már önmagában is jól jelzi, hogy micsoda hatalommal rendelkeznek. A Jelenések 15:7 igeversben valós nagyságuk ismét felvillan, mikor azt látjuk, hogy a négy lelkes állat egyike szabadítja rá Isten haragjának utolsó hét csapását az emberiségre.

Az Ezékiel 1. és 10. fejezetében-, valamint az Ézsaiás 6:1-3-ban szereplő négy lelkes állat nagyon hasonlít egymásra – még az sem kizárt, hogy azonosak. Négyen vannak, tele szemekkel, sajátos arcuk, (lásd az Ezékiel 1:10-ben említett teremtményeket), és hat szárnyuk van (Ézsaiás 6:2), továbbá egy hanggal szólva hódolnak Isten előtt (lásd az Ézsaiás 6:3 igehelyen említett lényeket), mondván: “...Szent, szent, szent a seregeknek Ura...”. Lehet, hogy nem pontosan ugyanazokról a lényekről van szó, de mindenképpen hasonlóak egymáshoz, és minden valószínűség szerint ugyanabba az angyali rendbe tartoznak.

Összefoglalásképpen tehát azt mondhatjuk, hogy ezek a lények az angyalok egy olyan magasztos rendjéhez tartoznak, amelynek elsődleges rendeltetése az élő Isten imádata (Jelenések 19:4). Az biztos, hogy Ezékiel próféta könyvének 1. és 10. fejezeteiben, valamint az Ézsaiás próféta könyvének 6:1-3 igerészében felsorakoztatott lények nagyon hasonlítanak egymásra, mint ahogy azt is tudhatjuk róluk, hogy bizonyos formában Isten igazságos igazságszolgáltatásában is szerephez jutnak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki lehet a Jelenések könyvében említett négy lelkes állat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries