settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan állíthatom le a negatív gondolataimat? Hogyan győzhetem le a negatív gondolkodást?

Válasz


A krónikus negatív gondolkodás, a depresszió, a szorongás és az ezekhez hasonló rendellenességek előfordulása világszerte nő. Az érintettek nem elhanyagolható hányada hitvalló keresztény.

Úgy tűnik, hogy számos ilyen probléma gyökere maga a félelem. Nem csoda, hogy az ember tele van félelemmel egy olyan világban, ahol úgy tűnik, hogy semmi sem biztos. Eléggé felkavaró lehet az ember számára, amikor felismeri, hogy az életében végső soron szinte minden irányításán kívül esik – az időjárástól kezdve a bankszámlaegyenlegéig. Mindazon dolgok, melyektől az ember a biztonságát várja, előbb-utóbb cserbenhagyják őt. Az a keresztény hívő viszont, aki szívében hiszi, és szájával vallja azon mindenható Isten szuverenitását, Aki mindent az ő javára cselekszik (Rómabeliekhez 8:28), már rendelkezik is a negatív gondolkodás ellenszerével. Ha a keresztény ember elsősorban negatív, aggodalmaskodó vagy kétkedő gondolkodású, az voltaképp a hit súlyos hiányára mutat rá. A Zsidókhoz írt levél szerzője szerint “hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni...” (Zsidókhoz 11:6), a Példabeszédek 29:25 igeverse pedig azt mondja ki, hogy a félelem egy csapda, az Úrba vetett bizalom viszont megőrzi az embert. Mikor Jézus egyszer tanítványaival egy csónakban utazva egy természetfeletti viharba került, így fordult oda hozzájuk: “...Mit féltek, óh kicsinyhitűek?” (Máté 8:26). A negatív gondolatokkal küzdő hittestvéreinknek azt érdemes tenniük, amit bármely más bűn esetében is tennének – tegyenek azokról vallást Istennek (azaz értsenek egyet Istennel abban, hogy a negatív gondolkodás helytelen, hiszen az az Istenbe vetett bizalom hiányáról árulkodik), és tegyenek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy viselkedésüket (ez esetben gondolati sémáikat) megváltoztassák.

Az ima kulcsfontosságú szerepet játszik a negativitás leküzdésében. Jézus azt tanította, hogy az imádság az Atya dicséretéről valamint az Ő szentségére való összpontosításról kell szóljon (Máté 6:9; lásd még Zsoltárok 95:2). Amikor “hálaadással” megyünk Isten elébe (Filippibeliekhez 4:6), akkor a Tőle kapott áldásokra összpontosítunk, a negatív gondolatoknak pedig nem hagyunk teret. A Szent Lélek hűségesen segít a bűnbánó hívőnek felülkerekedni a negatív gondolkodáson (Máté 7:7-11).

A napi Biblia-olvasás, különösen az Isten ígéreteire összpontosító tanulmányok, szintén nagy segítséget jelentenek a negatív gondolkodás leküzdésében. Bármilyen lehangolóak is a jelenlegi körülmények, hasznos emlékezni arra, hogy az Isten szeretetére és győzelmére vonatkozó ígéretet a keresztények Krisztusban már megkapták (Rómabeliekhez 8:37-39; 2.Korinthusbeliekhez 2:14).

A Szentírás tele van Isten intéseivel, amelyeket a félelem és a kétségek feletti győzlem eléréséért küld népének – több mint 350 arra irányuló parancsolattal, hogy “ne féljetek”. Ami azt illeti, az az egy igei bátorítás, amit Jézus mindegyik másiknál többször hangoztat, a félelem nélküli életre való felhívás (pl. Máté 6:25; 9:2; 10:28; 10:31).

A negatív gondolkodás elleni küzdelem az elme harca. Pál apostol azt közvetíti a híveknek, hogy min érdemes gondolkodniuk: azon a dolgokon, amik igazak, tisztességesek, igazságosak, tiszták, kedvesek, amik kedvesek, jó hírűek, erényesek és dicséretes (Filippibeliekhez 4:8). Amellett, hogy meghatározza, milyen gondolatokkal kell megtöltenünk az elménket, ez a szöveg kimondatlanul is azt tanítja, hogy igenis irányíthatjuk, hogy mi tölti meg a gondolatvilágunkat. Amikor egy negatív gondolat tolakszik be, akkor a “Krisztus értelme”-vel rendelkező gondolkodó (1.Korinthusbeliekhez 2:16) képes kiszorítani azt elméjéből, és istenfélő gondolatokkal helyettesíteni. Ez gyakorlást igényel, kitartással viszont egyre könnyebbé válik. A keresztényeknek őrködniük kell afelett, hogy mire gondolnak, és nem szabad engedniük, hogy az elméjük szabadon csapongjon. Ezen szellemi harc megvívására az üdvösség sisakját is megkaptuk, ami nem más, mint egy szellemi páncélzat az elme számára.

Amíg a keresztény hívek egy félelemmel teli, stresszes világban élnek, addig a negatív gondolatok is jelentkezni fognak. Azt viszont igenis megválaszthatjuk, hogy vagy kigyomláljuk ezeket a gondolatokat, vagy tápláljuk őket. A jó hír az, hogy a negatív gondolatokat pozitív gondolatokkal lehet helyettesíteni, ez pedig minél istenfélőbb módon megy végbe, annál több békét és örömöt tapasztalunk majd meg.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan állíthatom le a negatív gondolataimat? Hogyan győzhetem le a negatív gondolkodást?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries