settings icon
share icon
Kérdés

Minden nap követünk el bűnt? El lehet úgy tölteni egy teljes napot, hogy ne vétkeznénk?

Válasz


Noha egy igevers sem állítja konkrétan, hogy minden nap követünk el valamilyen bűnös dolgot, vannak olyan versek, amelyek arra emlékeztetnek, hogy természetünknél fogva bármely pillanatban képesek vagyunk vétkezni. „Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett" (Róma 5:12). „Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem" (Zsoltárok 51:7). Ezen kívül vannak olyan parancsolatok, amelyekről tudjuk, hogy sosem tartunk be, nemhogy naponta. Például ki állíthatja, hogy minden nap minden egyes percében teljes szívéből, elméjéből és lelkéből szereti Istent? Senki. Pedig ez a legnagyobb parancsolat (Máté 22:36-38). Minden hívő vétkes abban, hogy nem szereti teljes mértékben minden pillanatban Istent.

Egy másik vers a régi, bűnös természetünk csalárdságára figyelmeztet, ami bizonyos értelemben arra a lehetőségre, ha nem valószínűségre figyelmeztet, hogy naponta követhetünk el bűnt. „Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni" (Jeremiás 17:9). Még Pál apostolt is frusztrálta a benne levő bűn elleni harc. „Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével" (Róma 7:22-23). Ez a bűnös hajlam arra késztette, hogy kétségbeesésében így fakadjon ki: „Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből" (Róma 7:24)?!

Salamon nagyon jól tudta, hogy ő és mindenki más nemcsak képes vétkezni, de mindnyájan rendszeresen gyakoroljuk is ezt a képességünket. A templom felszentelésekor elhangzott imájában ezt mondta: „...majd vétkeznek ellened, mert nincs ember, aki ne vétkeznék..." (1Királyok 8:46). A Prédikátor könyvében Salamon megismétli ezt a gondolatot: „Bizony nincs olyan igaz ember a földön, aki csak jót cselekedne, és nem vétkezne" (Prédikátor 7:20). Bár ezek a versek nem állítják egyértelműen, hogy naponta vétkezünk, minden bizonnyal arra figyelmeztetnek, hogy egy adott pillanatban sem büszkélkedhetünk azzal, hogy nincs bennünk bűn.

A jó hír az, hogy nem kell örökké a naponkénti bűn ellen harcolnunk. Egy nap a mennyben leszünk Megváltónkkal, és megszabadulunk a bűn jelenlététől és hatalmától, ahogy már megszabadultunk annak büntetésétől.

EnglishVissza a magyar oldalra

Minden nap követünk el bűnt? El lehet úgy tölteni egy teljes napot, hogy ne vétkeznénk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries