settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a műkaják fogyasztásáról?

Válasz


Ó, azok a műanyag kaják! Finomabbnál finomabb gyorskaják! Sok ember számára a chips, az üdítő, az édesség és a sütemény képezi az alapélelmiszerek négy fő csoportját. A gyorskaja persze megtölti hasunk, szervezetünk egészségéhez azonban nem is járulhatna kevésbé hozzá. Az ilyen egészségtelen ételek tömve vannak sóval, cukorral és zsírral, és egy jó adag nátriummal. Állandó jellegű fogyasztásuk szív- és májbetegségekhez, valamint cukorbetegséghez vezet. Meglehet tehát, hogy egészségtelen, de helytelen is a junk food fogyasztása? A Biblia vajon tesz erről említést?

Mikor Isten elkülönítette magának Izráel népét, részletes törvények egész sorát bízta rájuk, amelyeket szigorúan be kellett tartaniuk (5.Mózes 4:1-2). Ezen parancsolatok azzal a céllal adattak, hogy általuk szent népként válassza el őket, de egyidejűleg persze az emberek javát is szolgálták. Jóval, mielőtt a táplálkozástudomány felfedezhette volna a táplálkozás és az egyes betegségek kialakulása közötti összefüggést, Isten már étrendi törvényeket adott népének, melyek rendeltetése az emberek egészségének megőrzése volt (3.Mózes 11. fejezete). E törvények betartása volt az egyik alapköve annak, hogy Isten megígérhette Izráelnek, hogy nem fognak azon betegségekbe esni, melyeknek Egyiptomban teret engedett (2.Mózes 15:26). Az Ő étrendi utasításait követve lényegesen kisebb volt a bélparaziták, az alultápláltság és az egészségtelen táplálkozási szokások okozta betegségek fellépésének kockázata.

A fentiekből azonban még nem következik egyenesen az, hogy Isten teljes mértékben ellenzi a nem tápláló (csak telítő), egészségtelen ételek fogyasztását. Sőt, időnként még bátorít is minket arra, hogy éljünk azokkal, mint tőle jövő ajándékokkal. A 104. zsoltár azért dicséri Istent, mert “...bort [ad], a mely megvidámítja a halandónak szívét...” (betoldva). Nehémiás próféta könyvének 8:10 igerésze így hívja fel Izráelt egy szent nap megünneplésére: “... Menjetek, egyetek kövért és igyatok édest...”

A Rómabeliekhez írt levél 14:20 igeverse adja talán az ételekkel kapcsolatos legegyértelműbb útmutatást: “...Minden [étel] tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, a ki botránkozással eszi” (betoldva). Bár ez az igevers a törvény által egykor tiltott ételek fogyasztását illetően íródott, a benne közölt elv a junk foodra is alkalmazható. A gyorskaja élvezete önmagában nem bűn, ha azonban dobzódva, nyakló nélkül nyeljük azt (Példabeszédek 23:20), ha már úgy sóvárgunk utána, mint a részeges az ital után (Példabeszédek 20:1), vagy ha észleljük, hogy azzal szervezetünknek rosszat teszünk, akkor annak fogyasztása is helytelen.

A cukor- és koffeinfüggőség nagyon is valós népegészségügyi probléma, egyben az egészségtelen életmód szilárd építőkövei. A sokféle műkajában jelen lévő túlzottan magas nátriumszint szintén egészségtelen. Isten azért teremtette a testünket, hogy az Szent Lelke temploma legyen (1.Korinthusbeliekhez 3:16; 6:19-20). Amikor elégtelen higiéniás szokások-, legális és illegális szerekkel való visszaélés-, célzott önkárosítás vagy az egészségtelen ételek általi függőség révén erőszakot veszünk saját testünkön, akkor nyilván nem őrizzük, nem ápoljuk az Ő templomát. A gyorsételek és az egyéb ismerten egészségtelen élelmiszerek fogyasztása önmagában még nem bűn, de a testünk, a bankszámlánk és a tanúságtételünk kárára válik, ha folyamatosan csak ezekkel tömjük magunkat. Ha ez állandósult állapot, akkor az sem kizárható, hogy már bálványunkká vált.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a műkaják fogyasztásáról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries