settings icon
share icon
Kérdés

Mi a mózesi törvények rendeltetése és célja?

Válasz


A mózesi törvényeket kifejezetten Izráel nemzetének adta az Úr (2.Mózes 19. fejezete; 3.Mózes 26:46; Rómabeliekhez 9:4). A törvényen belül három fő részt különíthetünk el: a tízparancsolatot, a rituális törvényeket és szertartásokat, melyek a Lévita-papság feladatait, az áldozati törvényeket, és szenthely szolgálatát is magukba foglalják, valamint Izráel jeles napjait, azaz ünnepeit (Exodus 20.—40. fejezete; 3.Mózes 1—7; 23). A Mózes által közvetített törvényeknek a következő célja és rendeltetése volt:

(1) Az örökké élő Isten jellemének felfedése (3.Mózes 19:2; 20:7–8).

(2) Izráel nemzetének elkülönítése minden más nemzettől (2.Mózes 19:5).

(3) Az ember eredendően bűnös természetének tükrözése (vö. Galátziabeliekhez 3:19). Bár a törvény szent, igaz és jó (Rómabeliekhez 7:12), nem szerezhet egyetlen embernek sem lelki üdvösséget, így Izráel nemzetének sem. „Annakokáért a törvénynek cselekedeteiből egy test sem igazul meg ő előtte: mert a bűn ismerete a törvény által vagyon" (Rómabeliekhez 3:20 vö. Apostolok Cselekedetei 13:38-39).

(4) A bűnök előremutató, szimbolikus megbocsátásá minden olyan izraelita embernek, aki szívből hitt az Úrban. Ez felajánlások és áldozatok bemutatása által ment végbe (3.Mózes 1-7. fejezet), de Jézus Krisztus egyszer és mindenkorra elegendő áldozatának mindössze a homályos előképei voltak.

(5) A gyülekezet istentiszteleti szokásainak megszabása az éves ünnepek idején (3.Mózes 23. fejezete)

(6) Isten választott népének szellemi és testi higiéniájára vonatkozó útmutatások rögzítése (2.Mózes 21-23; 5.Mózes 6:4-19; Zsoltárok 119:97-104).

(7) A törvények rendeltetése volt az is, hogy a Jézus Krisztus testbeni eljövetele után született minden ember számára nyilvánvalóvá tegye, hogy képtelen betartani a törvény parancsolatokban lévő rendeléseit, és így jól teszi, ha személyes Megváltó Isteneként befogadja az Úr Jézust a szívébe. Ő egyedül volt képes betölteni a törvény összes rendelését, és ártatlanként halálával fizetett minden bűnünk jogos bűntetéséért. A halál azonban nem tarthatta meg őt, így bár halott testét sírba helyezték, harmadnapra testben feltámadt (Galátziabeliekhez 3:24; Rómabeliekhez 10:4). A Krisztusban örök életet nyert hívőként csak az Ő áldozatával tudunk megfelelni a „törvény jogos követeléseinek" (Rómabeliekhez 8:4 EFO 2012), feltéve ha életünk volánja mögé minden nap meghívjuk Isten Szent Lelkét.

A mózesi törvények rendeltetése — nem utolsó sorban — pedig éppen az, hogy egyáltalán felmerüljön bennünk a kérdés, hogy mi vajon képesek vagyunk-e minden törvényt betartani, vagy hogy vagyunk-e annyira önelégültek, hogy ezt elhiggyük magunkról. A mózesi törvények arra a felismerésre is elvezetnek minket, hogy szembenézzünk azzal a ténnyel, hogy csak Jézus Krisztus volt képes minden bűneink terhét elhordozni, és csak Ő volt képes teljesen és hibátlanul betartani minden parancsolatot. Mekkora öröm, ha nem maradunk meg az önigazultságunk és önvakításunk kezdeti szintjén, és életünk megváltását már az Úrtól várjuk, aminek következtében tudatosan Neki kötelezzük el az életünket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a mózesi törvények rendeltetése és célja?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries