settings icon
share icon
Kérdés

Miként szól a moralitás-érv Isten létezése mellett?

Válasz


A moralitás-érv abból a tényből indul ki, hogy minden ember elismer valamifajta erkölcsi kódot (miszerint bizonyos dolgok helyénvalóak, mások meg nem). Valahányszor arról értekezünk, hogy mi jó és mi rossz, egy felsőbb törvényre hivatkozunk, amelyről úgy véljük, hogy mindenki ismeri, betartja és önkényesen nem változtathatja meg. A jó és a rossz egy magasabb mércét vagy törvényt feltételez, a törvény pedig egy törvényhozót. Mivel az erkölcsi (morális) törvény az emberiség felett áll, az egyetemes törvény egy egyetemes törvényhozót követel. Ez pedig, úgy véljük, nem más, mint Isten.

A moralitás-érvet támasztja alá az a tény is, hogy még a legeldugottabb törzsek is, amelyek teljesen el vannak zárva a civilizációtól, rendelkeznek mindenki máséhoz hasonló erkölcsi mércével. Noha polgári kérdésekben minden bizonnyal vannak eltérések, az olyan erények, mint a bátorság és hűség, illetve az olyan hiányosságok, mint a kapzsiság vagy gyávaság, egyetemesek. Ha az ember szabta volna meg ezt a mércéket, akkor ezek is annyira különböznének egymástól, mint minden más dolog, amit az ember alkotott. Továbbá, ez nem pusztán egy feljegyzés az emberiség tetteiről – az emberek ugyanis ritkán élnek a saját erkölcsi mércéjük szerint. Akkor honnan vesszük, hogy mit kellene tenni? A Róma 2:14-15 szerint az erkölcsi törvény (vagy lelkiismeret) egy végső, ember felett álló törvényhozótól származik. Ha ez igaz, akkor számításainknak megfelelően arra fogunk rájönni, amit eddig is láttunk: a törvényhozó Isten.

A másik oldalon pedig az ateizmus nem nyújt alapot az erkölcsiségre, nem nyújt reményt, és nem ad az életnek értelmet. Noha ez önmagában nem cáfolja az ateizmust, amennyiben egy hitrendszer logikai következményei nincsenek összhangban azzal, amit ösztönösen igaznak vélünk, azt a rendszert el kell utasítanunk. Isten nélkül az erkölcsnek, az életnek nincs semmi objektív alapja, és élni sincs értelme. De mindezek a dolgok léteznek, ahogy Isten is. A moralitás-érv tehát Isten létezése mellett szól.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miként szól a moralitás-érv Isten létezése mellett?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries