settings icon
share icon
Kérdés

Pontosan mi a Krisztus szó jelentése?

Válasz


Egyeseket talán meglepünk ezzel, de “Krisztus” nem Jézus vezetékneve. A Krisztus magyar szavunk a görög hrisztosz szóból ered (magyar fonetikus írás szerint), ami annyit jelent “felkent”, vagy “kiválasztott”. Ez gyakorlatilag a zsidó masiáh (magyar fonetikus írás szerint), azaz “messiás” szó tükörfordítása. Jézus tehát az Úr “emberi” neve, amit földi szülőanyja, Mária, Gábriel angyal utasítására adott neki (Lukács 1:31). A “Krisztus” pedig az a titulusa, címe, ami azt jelzi, hogy Jézust egyenesen Isten rendelte és küldte arra, hogy Megváltó Királyunk legyen (lásd Dániel 9:25; Ézsaiás 32:1). A “Jézus Krisztus” név tehát szó szerint azt jelenti, “Jézus a messiás”, “Jézus a felkent.”

A rég letűnt korok Izráeljében az volt a szokás, hogy mikor valakit magas rangra emeltek, olajat öntöttek fejére, vagyis olajjal kenték fel, hogy ezáltal is kifejezzék, a személy immáron Isten szolgálatára lett elválasztva (pl. 1.Sámuel 10:1). Királyok, papok és próféták ezen szokás szerint kenettek fel. Az olajjal való megkenés egy mélyen szimbolikus, azaz jelképes aktus volt, mely azt volt hivatott megerősíteni, hogy a felkent személyt egyenesen Isten választotta ki (lásd 1.Sámuel 24:6). A felkenetés persze valóban azt jelenti, hogy olajat öntöttek a főre, ugyanakkor a kifejezés az Isten által való megszentelést is éppígy jelzi. Igaz ez akkor is, ha szó szerinti olaj nem is mindig kapott szerepet a folyamatban (Zsidókhoz 1:9).

Az Ószövetség legalább 300 olyan profetikus üzenetet tartalmaz, melyek mind arról az eljövendő Messiásról szólnak, Aki megváltja népét (lásd Ézsaiás 61:1; Dániel 9:26). Az ókori izraeliták azonban azt hitték, hogy a Messiás egy olyan dicső katonai vezető alakjában jelenik majd meg, aki végre felszabadítja őket az evilági királyok és pogány nemzetek évtizedes nyomorító igájából. Ezen hitüknek persze erős bibliai alapja van, ugyanis Jézus Krisztus második eljövetelekor ez valóban így fog történni. Az Úr Jézus Krisztus, a Messiás, előbb azonban szenvedő szolga képében jött el világunkra, hogy messze magasabb-, és sokkal teljesebb módon szabadítson meg az igából, mégpedig a bűn hatalmától és a bűn örök zsoldjától. Ezt a feloldozást nem csupán Isten választott népének hozta el, hanem az egész világra is kiterjesztette (Lukács 4:18; Rómabeliekhez 6:23).

A Biblia igaz tanúsága szerint Jézust két különböző alkalommal is felkenték, ez pedig mindkét esetben egy-egy nő közreműködésével történt (Máté 26:6-7; Lukács 7:37-38). A legjelentősebb felkenése azonban nem emberkéz, hanem egyenesen Isten Szent Lelke által ment végbe (Apostolok Cselekedeti 10:38). Jézus Urunk “Krisztus” titulusa azt jelzi, hogy Ő Isten felkentje, Ő az, Aki maradéktalanul betöltötte az ószövetségi próféciákat, Ő a választott Megváltó, Aki minden bűnös, azaz minden ember megmentéséért jött (1.Timótheushoz 1:15), és egyben Ő a Királyok Királya, aki bekövetkező eljövetelekor felállítja mennyei királyságát itt a földön (Zakariás 14:9).

EnglishVissza a magyar oldalra

Pontosan mi a Krisztus szó jelentése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries