settings icon
share icon
Kérdés

Milyen régi a Biblia?

Válasz


Mivel a Biblia több, mint 1500 év alatt, 40 emberi tollforgató keze alatt nyerte el jelen formáját, így a mai kérdésünket, vagyis hogy “Milyen régi a Biblia?”, nem lehet egyetlen számmal megválaszolni. A Biblia időben első könyvét, azaz a Jób könyvét (esetleg Mózes első könyvét), Kr.e. 1400 körül fejezhették be. A Biblia utolsó könyvét, ami minden valószínűség szerint a Jelenések könyve, Kr.u. 90 körül vitték papírra. Ha tehát az alapján válaszolunk a kérdésre, hogy mikor kezdték el írni, akkor a válasz az, hogy a Biblia több, mint 3400 éves, ha viszont azt vesszük figyelembe, hogy mikor fejezték be, akkor 1900 éves.

A legtöbb konzervatív Biblia-tudós úgy gondolja, hogy a legelső könyv vagy a Jób könyve-, vagy a Teremtés könyve (más nevén Mózes első könyve, Genezis könyve) volt. A lejegyző minden valószínűség szerint maga Mózes lehetett, keletkezésük idejét pedig valamikor a negyven éves pusztai vándorlás idejére teszik, tehát az egyiptomi kivonulás és Mózes halála közé eső időszakra, nagyjából Kr.e. 1450 és 1400 közöttre.

Biblia-tudósok ugyanezen csoportja a Jelenések könyvét tartja a Biblia időrendileg utolsó könyvének. Szerzője kétségkívül a szeretett apostol, János, mint ahogyan arról maga a szöveg is bizonyságot tesz. Ez a könyv, melyet a Biblia szimbólumok főpályaudvarának is szoktak nevezni, ugyanis minden Ó-, és Újszövetségi szál benne fut össze, valamikor Kr.u. 90 és 95 között íródott, miközben János, a halálát megelőző időt, Patmosz szigeti száműzetésében töltötte. Teljes bizonyossággal azonban az sem zárható ki, hogy János három levele-, de még János evangéliuma is, csak a Jelenések könyvének lejegyzése után keletkezett. A többség azért mégis egyetért annak tekintetében, hogy a Jelenések könyve János utolsó írása volt.

A Biblia, Isten élő Igéje, valóban egy lenyűgöző írás. Tekintsük akár 3400, akár 1900 évesnek, kétség sem fér hozzá, hogy generációk és kultúrák egész sorára gyakorolt nagy hatást. És bár története egészen az ókorig ér vissza, üzenete olyan igaz és friss, mint leírásának napjain. Annak ellenére tehát, hogy egy több, mint ezer éven keresztül íródott könyvről van szó, melyen több, mint 40 emberi író dolgozott, mind stílusát, mind mondandóját tekintve teljesen egységes műről van szó, mely minden hibától vagy ellentmondástól mentes. Ez csak úgy lehetséges, hogy üzenetének valójában egyetlen egy szerzője van, Aki a tér-idő dimenzióján kívülről mondta tollba az egészet. A Bibliát tehát egyedül Isten jegyzi.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen régi a Biblia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries