settings icon
share icon
Kérdés

Milyen nagy a menny?

Válasz


Az Ószövetségben található héber sámeh vagy sámájim szót (magyar fonetika szerinti írásmód) a magyar fordítások az “ég” szóval adják vissza. Ez a kifejezés utal az égre, vagyis a világunk feletti magas boltozatra, ahol a felhők szállnak, de az azon túl lévő terekre is, melyekben a bolygók futják pályájuk, és a csillagok fénylenek. Az Újszövetségben a menny szó a görög uránusz szó fordítása (magyar fonetika szerinti írásmód), amely egyidejűleg jelent “eget” és “Isten lakhelyét”, valamint - az utóbbiból kifolyólag - “a boldogság és dicsőség örök birodalmát”. A maga mérhetetlenségében az ég Isten végtelen mivoltának és magasztosságának metaforája, és egyben a legtalálóbb evilági ábrázolása annak a helynek, ahol Isten lakik.

De vajon milyen nagy a menny – milyen nagy az a hely valójában, ahol Isten él? Tudjuk, hogy maga Isten végtelen. A menny és a föld nem képes befogadni Őt. Időben kifejezve, az Ő esztendeinek nincs kezdete és vége (Zsoltárok 102:28); az Ő országa tekintetében uralkodásának sosem lesz vége (Lukács 1:33); a jelleme tekintetében pedig mindörökké változatlan (Zsidókhoz 1:12; Jakab 1:17). Isten teremtette az eget és a földet (1.Mózes 1:1). A csillagok Isten keze általi formáltatásáról Ézsaiás ezt mondja: “Emeljétek föl a magasba szemeiteket, és lássátok meg, ki teremté azokat? Ő, a ki kihozza seregöket szám szerint, mindnyáját nevén szólítja; nagy hatalma és erőssége miatt egyetlen híjok sincsen” (Ézsaiás 40:26).

A tudósok még az ismert fizikai világegyetemet sem tudták feltérképezni, annak valós kiterjedését felmérni. Létezik egy ún. XDF (eXtreme Deep Field – extrém mélységű mező) nevű felvétel, amelyet a Hubble Űrteleszkóp tíz év alatt készített felvételeiből ollóztak össze. Ezen a felvételen szédítően sok galaxis látható, melyek mindegyike a mi Napunkhoz hasonló csillagok milliárdjaiból áll. Napunk kb. 150 millió kilométerre van a Földtől. Az egyes galaxisok pedig nagyon-nagyon messze vannak egymástól – az Androméda, a hozzánk legközelebbi galaxis, 2,2 millió fényévre van tőlünk. Hogy érzékeltessük, milyen messze van ez: egy kb 30000 km/h-ás sebességgel haladó űrsiklónak megközelítőleg 37 200 évre lenne szüksége ahhoz, hogy megtegyen egy, azaz egy fényévet. Az univerzum (emberi mércével) felfoghatatlanul hatalmas – az egészet pedig Isten teremtette.

Mekkora tehát a mennyország? Nem tudjuk pontosan. A Biblia nem adja meg pontos térbeli kiterjedését. Miután János apostolnak látomása volt a mennyről, ezt írta: “Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott, minden nemzetből és ágazatból, és népből és nyelvből; és a királyiszék előtt és a Bárány előtt állnak vala...” (Jelenések 7:9). A menny tehát minden esetre elég nagy egy megszámlálhatatlan sokaság számára – mindemellett azt is feltételezhetjük, hogy a mennyben nem lesz túlzsúfoltság.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen nagy a menny?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries