settings icon
share icon
Kérdés

Milyen lehet a menny?

Válasz


A mennyország valóságos hely, amelyről több helyen is olvasunk a Bibliában. A „menny” kifejezés csak az Újszövetségben 276-szor szerepel. A Biblia három mennyről (vagy égről) beszél. Pál apostol „elragadtatott a harmadik égig” (vagy harmadik mennyig – a fordító), de nem szabadott beszélnie arról, amit ott tapasztalt (2Kor 12:1-9).

Ha létezik harmadik menny, első és második mennynek is lennie kell. Az első mennyet általában „ég”-nek vagy „égbolt”-nak nevezi az Ószövetség. Ebben a régióban találhatók a felhők, és itt röpködnek a madarak. A második menny a csillagközi tér vagyis a világűr, ahol a csillagok, a bolygók és más égitestek vannak (1Móz 1:14-18).

A harmadik menny, melynek elhelyezkedése ismeretlen, Isten lakóhelye. Jézus megígérte, hogy helyet készít a mennyben az igaz keresztények számára (Jn 14:2). Azok az ószövetségi szentek is a mennybe kerültek, akik bíztak Isten ígéretében, hogy elküldi a Megváltót (Ef 4:8). Aki hisz Krisztusban, az nem fog elveszni, hanem örök élete lesz (Jn 3:16).

János apostolnak abban a kiváltságban volt része, hogy láthatta a mennyei várost, és beszámolhatott róla (Jel 21:10-27). János látta, hogy a mennyben (az új földben) „benne volt az Isten dicsősége” (Jel 21:11), vagyis Isten jelenléte. Mivel a mennyországban nincs éjszaka, és maga az Úr a világossága, napra és holdra nincs többé szükség (Jel 22:5). A mennyei várost betölti a drágakövek és kristályfényű jáspis ragyogása. Tizenkét kapuja (Jel 21:12) és tizenkét alapköve (Jel 21:14) van. A földi Édenkert is helyreáll a mennyben: az élet folyója zavartalanul folyik, és az élet fájához, amely havonta terem gyümölcsöt, és levelei „a népek gyógyítására szolgálnak” (Jel 22:1-2), ismét hozzá lehet férni. De bármily ékesszólón számolt is be János apostol a mennyországról, halandó ember képtelen felfogni és leírni a mennyet annak igazi valójában (1Kor 2:9).

A mennyben nem lesz több könny, fájdalom és gyász (Jel 21:4). A halál nem választja el többé egymástól az embereket, mert le lesz győzve (Jel 20:6). De mégis Urunk és Megváltónk jelenléte lesz a legjobb a mennyben (1Jn 3:2). Szemtől-szemben állhatunk majd Isten Bárányával, aki szeretett bennünket és feláldozta az életét azért, hogy örökké élvezhessük jelenlétét a mennyei hazában.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen lehet a menny?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries